Havířské vepřové nožičky
Suroviny
- 50 g Celer - nať
 - 4 krajíc Chléb konzumní
 - 500 ml Voda pitná
 - 3 kávová lžička Kmín celý
 - 3 ks Cibule
 - 1 ks Feferony
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Paprika červená
 - 2 ks Paprika zelená
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 3 stroužek Česnek
 - 1 kg Vepřové nožičky
 - 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
 - 0.09 polévková lžíce Tuk
 - 3 polévková lžíce Protlak rajčatový
 - 1 polévková lžíce Paprika mletá sladká
 - 1 polévková lžíce Majoránka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 821 kcal
 - Sacharidy 53 g
 - Tuky 37 g
 - Sodík 470 mg
 - Bílkoviny 66 g
 - Uhlovodany 18 g
 - Cholesterol 223.3 mg
 - Draslík 580.5 mg
 - Vláknina 8304 mg
 - Vitamín A 8304 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 87.5 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nadrobno nasekáme oloupanou cibuli. Oloupaný česnek nakrájíme na tenké plátky. Připravíme hrnec, do kterého vložíme lžíci sádla. Na sádlo nasypeme nasekanou cibuli, necháme ji zpěnit a zesklovatět. Přisypeme kmín a sáček sladké mleté papriky, majoránku, kterou rozemneme v prstech. Vložíme do hrnce ještě plátky nakrájeného česneku. Vše zalijeme 400 ml vody. Feferonku podélně rozkrojíme na polovinu a přidáme do směsi v hrnci. Pak přidáme i očištěné vepřové nožičky. Přilijeme ještě tolik vody, aby vepřové nožičky v ní byly úplně ponořené. Dáme ještě celerovou nať a přikryjeme poklicí. Ztlumíme oheň, aby voda nevařila, ale jenom probublávala, a necháme dvě hodiny na plotně.
 - 
                                2
Když se nožičky vaří, připravíme dušenou zeleninu. Na kolečka nakrájíme cibuli. Papriky omyjeme, rozkrojíme a odstraníme semínka a bílou dužinu, nakrájíme na tenké proužky. Přichystáme pánev s tukem na smažení, rozpálíme tuk a vhodíme na něj cibuli. Orestujeme ji a pak přidáme proužky paprik, opět asi pět minut restujeme. Nakonec mírně osolíme a opepříme. Podáváme jako přílohu k vepřovým nožičkám. Můžeme podávat i s krajícem chleba.