Zaječí paštika s bůčkem
Suroviny
- 60 g Celer bulvový
 - 60 g Cibule
 - 800 g Chléb konzumní
 - 80 g Mrkev kořen
 - 300 g Slanina vepřová
 - 20 g Sůl
 - 2 g Bobkový list
 - 4 g Nové koření celé
 - 600 g Vepřový bok
 - 5 g Pepř černý celý
 - 50 g Petržel kořen
 - 1000 g Zaječí maso
 - 150 ml Smetana 16% (pochoutková)
 - 20 ml Citronová šťáva
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 545 kcal
 - Sacharidy 29 g
 - Tuky 47 g
 - Sodík 737 mg
 - Bílkoviny 26 g
 - Uhlovodany 2 g
 - Cholesterol 150.8 mg
 - Draslík 416.1 mg
 - Vláknina 1177.7 mg
 - Vitamín A 1177.7 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5.8 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Zaječí předky, vepřový bůček s kostí nakrájíme na menší kusy, očištěnou mrkev, petržel a celer nakrájíme nahrubo, polovinu slaniny na plátky, druhou polovinu na malé kostičky, cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
 - 
                                2
Do pekáčku vložíme zaječí maso, vepřový bůček, cibuli, mrkev, celer, petržel, osolíme, okořeníme celým pepřem, novým kořením, bobkovým listem, podlijeme troškou vody, vložíme do trouby a pečeme přibližně hodinu doměkka. Kostičky slaniny nasypeme na suchou rozpálenou pánev a ve vlastním tuku krátce orestujeme. Upečené maso obereme od kostí, z pekáčku vyndáme koření, maso se zeleninou a výpekem umeleme na masovém strojku.
 - 
                                3
Do mleté směsi přimícháme kostičky slaniny, žloutky, smetanu, citronovou šťávu a vypracujeme paštikové těsto. Formu na paštiky vysteleme plátky slaniny, naplníme paštikovým těstem, zakryjeme alobalem. Formu vložíme do většího hrnce s trochou vody, hrnec zakryjeme poklicí a vaříme ve vodní lázni hodinu a půl.
 - 
                                4
Paštiku necháme vychladnout, vyklopíme, nakrájíme na plátky a podáváme s chlebem nebo pečivem.