Vepřová ouška s bešamelem a bramborami
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
 - 20 g Majoránka
 - 200 g Šunka od kosti
 - 600 g Vepřová ouška
 - 50 g Gouda
 - 100 ml Smetana 16% (pochoutková)
 - 200 ml Vývar zeleninový
 - 8 ks Brambory
 - 1 ks Celer bulvový
 - 1 ks Cibule
 - 0.5 ks Citrony
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Petržel kořen
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 4 stroužek Česnek
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1930 kcal
 - Sacharidy 43 g
 - Tuky 142 g
 - Sodík 951 mg
 - Bílkoviny 124 g
 - Uhlovodany 38 g
 - Cholesterol 61.2 mg
 - Draslík 1447.9 mg
 - Vláknina 23231.4 mg
 - Vitamín A 23231.4 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 89.8 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 27.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Ve středním hrnci s vodou uvaříme vepřová ouška. Necháme je provářet asi půl hodiny, potom je hotová vyndáme. Do vývaru přidáme kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer). Vývar pak použijeme pro výrobu bešamelové omáčky.
 - 
                                2
Do kastrolu vložíme máslo a nadrobno nasekanou cibuli. Na másle ji necháme zesklovatět. Pak zaprášíme hladkou moukou a restujeme, aby vznikla světlá jíška. Oloupeme česnek a nakrájíme na tenké plátky, které přidáme k vytvořené jíšce. Nastrouháme jeden muškátový oříšek a přidáme k cibuli a česneku, vše zalijeme vývarem z oušek, zasypeme majoránkou, vlijeme smetanu a vaříme za stálého míchání 20 minut, než vznikne hladká omáčka.
 - 
                                3
Nakrájíme šunku na kostky a orestujeme, potom ji nasypeme do bešamelu. Uvařená ouška i s chrupavkami pokrájíme na nudličky a také vložíme do bešamelu. Okořeníme a dochutíme citronovou šťávou.
 - 
                                4
Ve slupce asi 10 minut vaříme brambory. Pak z nich slijeme vodu, osolíme a vložíme do pekáčku, který jsme předtím vymazali sádlem. Na konci posypeme nastrouhaným sýrem, který necháme roztavit. Lehce osolíme zakysanou smetanu a poklademe na pečené brambory, které servírujeme jako přílohu k ouškům.