Krémová polévka zeleninová
Suroviny
- 50 g Petržel - nať
 - 125 ml Smetana ke šlehání 31%
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Petržel kořen
 - 1 ks Kedlubna
 - 0.25 ks Celer bulvový
 - 1 ks Brambory
 - 1 ks Pórek
 - 0.25 ks Květák
 - 0.25 ks Brokolice
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 0.75 l Vývar slepičí
 - 2 polévková lžíce Olej rostlinný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 273 kcal
 - Sacharidy 32 g
 - Tuky 14 g
 - Sodík 796 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 28 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 972.9 mg
 - Vláknina 16247.2 mg
 - Vitamín A 16247.2 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 152.5 mg
 - Vitamín E 1.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omytou mrkev, petržel a celer oškrábeme. Kedlubnu oloupeme, pórek omyjeme a odřízneme spodní kousek s kořínky. Květák a brokolici omyjeme a rozebereme na růžičky. Bramboru oškrábeme. Všechnu očištěnou zeleninu nakrájíme na menší kousky.
 - 
                                2
Do kastrolu vlijeme olej a necháme ho rozehřát. Pak na něj vhodíme kousky zeleniny a počkáme, jakmile bude vonět. Nesmí ovšem zhnědnout. Zalijeme polovinou vývaru, osolíme a opepříme. Přikryjeme poklicí a vaříme 25 minut dokud zelenina nezměkne.
 - 
                                3
Mixérem měkkou zeleninu rozmixujeme. K rozmixované směsi přidáme zbývající vývar a počkáme, dokud polévka znovu nepřijde k varu. Stáhneme oheň a necháme 10 minut povařit. Podle chuti ještě jednou přisolíme nebo připepříme. Chceme-li, aby byla polévka velmi jemná, necháme ji ještě přecedit přes sítko. Nakonec ji zjemníme smetanou a posypeme nasekanou petrželkou.