Bramborové šišky s borůvkovou omáčkou
Suroviny
- 200 g Brambory
 - 120 g Mouka pšeničná hrubá
 - 200 g Tvaroh měkký
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 0.5 l Kompot borůvkový
 - 2 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 3 polévková lžíce Strouhanka
 - 4 polévková lžíce Zakysaná smetana
 - 2 polévková lžíce Cukr moučkový
 - 1 polévková lžíce Solamyl
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 424 kcal
 - Sacharidy 69 g
 - Tuky 10 g
 - Sodík 122 mg
 - Bílkoviny 18 g
 - Uhlovodany 44 g
 - Cholesterol 132.1 mg
 - Draslík 311.6 mg
 - Vláknina 8274.8 mg
 - Vitamín A 8274.8 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 7.1 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Brambory oškrábeme, omyjeme a uvaříme. Uvařené brambory jemně nastrouháme a v míse smícháme s tvarohem, mouku a vejci. Těsto dochutíme solí a vyválíme z něj šišky dlouhé 7 až 10 cm o průměru přibližně 2 cm. V hrnci přivedeme k varu dostatčné množství osolené vody a šišky v ní 5 minut vaříme. Uvařené šišky necháme v sítu okapat.
 - 
                                2
Borůvkový kompot zahřejeme na bod varu a zahustíme ho Solamylem, který jsme rozmíchali ve vodě. Borůvkovou omáčku podle chuti osladíme cukrem.
 - 
                                3
V pánvi rozehřejeme máslo, osmažíme na něm strouhanku a podle chuti ji také osladíme cukrem.
 - 
                                4
Okapané šišky rozdělíme na servírovací talíře, přelijeme omáčkou, přidáme zakysanou smetanu, posypeme osmažnou strouhankou a podáváme.