Čokoládový dort s mandlemi a karamelovou zmrzlinou
Suroviny
- 240 g Čokoláda hořká
 - 65 g Kakao - prášek
 - 70 g Mandle
 - 230 g Máslo čerstvé
 - 15 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 125 g Voda pitná
 - 300 g Cukr moučkový
 - 200 g Cukr moučkový
 - 300 g Čokoláda 70% kakao
 - 110 g Cukr moučka
 - 625 ml Voda pitná
 - 0.5 kávová lžička Tresť mandlová
 - 2 kávová lžička Tresť vanilková
 - 1 kávová lžička Tresť vanilková
 - 12 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 6 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 l Mléko trvanlivé plnotučné
 - 2 polévková lžíce Mandle
 - 1 polévková lžíce Med včelí
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1137 kcal
 - Sacharidy 107 g
 - Tuky 73 g
 - Sodík 128 mg
 - Bílkoviny 22 g
 - Uhlovodany 105 g
 - Cholesterol 776.2 mg
 - Draslík 501.9 mg
 - Vláknina 16950.1 mg
 - Vitamín A 16950.1 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 5.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 37.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dortovou formu si vyložíme pečícím papírem. Čerstvá vejce rozklepneme a pečlivě oddělíme do dvou mís žloutky a bílky. Troubu si předehřejem na 180°C.
 - 
                                2
Do misky nalámeme čokoládu, přidáme k ní máslo a za stálého míchání ji ve vodní horké lázni rozpustíme a vymícháme hladký čokoládový krém. Misku vyjmeme z lázně a krém necháme vychladnout. Mezitím si vyšleháme do pěny žloutky s cukrem (odebereme z něj 2 lžíce, které použijeme do bílků). Postupně, za stálého šlehání, do žloutkové pěny přimícháme čokoládový krém a vanilkový extrakt. Bílky vyšleháme na sníh, asi v polovině šlehání přidáme do sněhu 2 lžíce cukru, aby sníh byl tuhý. Do krému budeme střídavě po lžicích zapracovávat sníh a hladkou mouku. Nakonec do vzniklého těsta přimícháme drcené mandle a mandlový extrakt. Těsto nalijeme do formy, kterou dáme na plech a do trouby. Pečeme 20 minut, poté upečený korpus necháme vychladnout.
 - 
                                3
Připravíme si karamelovou zmrzlinu: v misce vyšleháme žloutky. Do rendlíku dáme cukr, vodu a med. Za stálého míchání směs přivedeme k varu, pomalu uvaříme tmavší karamel. Mícháme, ale musíme dát pozor, aby se nepřipálil. Přilejeme k němu opatrně mléko a jakmile se směs znovu začne vařit, přimícháme vyšlehané žloutky. Mícháme a vaříme do zhoustnutí. Hustý krém odstavíme z plotny, nakonec přimícháme vanilkový extrakt a špetku soli. Krém dáme z rendlíku do misky a dáme ho do mrazáku zamrazit.
 - 
                                4
Uvaříme si ještě čokoládovou zmrzlinu. V druhém rendlíku přivedeme k varu vymíchané kakao v cukrové vodě. Jakmile se kakao začne vařit, nesmí se utvořit hrudky, odebereme rendlík z plotny a do horkého kakaa nalámeme čokoládu. Čokoládový krém pak dáme do misky a do mrazáku ztuhnout.
 - 
                                5
Když máme oba druhy zmrzliny ztuhnuté, upečený čokoládový korpus podélně rozřízneme na 3 díly.
 - 
                                6
Na spodní část čokoládového korpusu navršíme 1/2 karamelové zmrzliny, zakryjeme ji prostřední části korpusu. Tu potřeme 2/2 karamelové zmrzliny, zakryjeme ji posledním dílem korpusu, potřeme čokoládovou zmrzlinou, dozdobíme mandlemi a servírujeme.