Sladkokyselé zavařované hrušky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 275 kcal
 - Sacharidy 71 g
 - Tuky 1 g
 - Sodík 8 mg
 - Bílkoviny 2 g
 - Uhlovodany 71 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 433 mg
 - Vláknina 25880 mg
 - Vitamín A 25880 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 28.1 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Hrušky důkladně omyjeme, oloupeme, rozkrojíme na poloviny, odstraníme stopky a jádřince. Ocet rozmícháme v litru studené vody a namočíme do něj hrušky. V dalším hrnci přivedeme k varu dostatečné množství čisté vody, vhodíme hrušky a povaříme cca 15 minut (do úplného změknutí). Poté je vyjmeme děrovanou naběračkou a necháme okapat. Zakápneme šťávou, vymačkanou z citronů, rozdělíme do sklenic a přelijeme vychladlým cukerným roztokem. (Cukr rozmícháme v 1,5 l vody a povaříme). Důkladně zavíčkujeme hlavicí, naskládáme na mřížku zavařovacího hrnce a při teplotě 80 °C sterilujeme 10 minut.