Artyčoky v oleji
Suroviny
- 10 g Sůl
 - 250 ml Víno bílé
 - 500 ml Ocet kvasný lihový
 - 250 ml Voda pitná
 - 1 kávová lžička Koriandr mletý
 - 0.5 kávová lžička Oregano sušené
 - 1 ks Citrony
 - 2 ks Bobkový list
 - 3 ks Jalovec
 - 1 ks Hřebíček
 - 3 ks Pepř černý celý
 - 2 stroužek Česnek
 - 1 l Olej olivový extra panenský
 - 1 kg Artyčoky
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 984 kcal
 - Sacharidy 17 g
 - Tuky 101 g
 - Sodík 487 mg
 - Bílkoviny 4 g
 - Uhlovodany 17 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 418.7 mg
 - Vláknina 11998.6 mg
 - Vitamín A 11998.6 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 20.9 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Artyčoky omyjeme, ze špiček a spodků odkrojíme alespoň 0,5 cm a odstraníme všechny vnější tuhé listy. Artyčoky rozkrojíme podélně na dvě poloviny, pokrájíme na tenké plátky a ponoříme do vroucí vody s citronovou šťávou, tím zabráníme jejich zčernání.
 - 
                                2
Mezitím v hrnci uvedeme do varu vodu s octem, bílým vínem, dvěma stroužky česneku, bobkovým listem, celým pepřem, jalovcovými bobulemi, sušeným oreganem, lžičkou koriandru, hřebíčkem a solí. Jakmile začne směs vřít, na 5 minut do ní ponoříme artyčoky, pak je slijeme přes cedník a položíme na suchou utěrku.
 - 
                                3
Artyčoky naskládáme do sterilovaných sklenic a zalijeme panenským olivovým olejem. Necháme olej sednout a případně ještě dolijeme tak, aby byly artyčoky pod hladinou. Sklenice pečlivě uzavřeme a skladujeme je v lednici, nebo je zavaříme.
 - 
                                4
Z předepsaného množství surovin připravíme dvě 300 g sklenice artyčoků.