Kompot z dýní a ananasu
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 337 kcal
- Sacharidy 87 g
- Tuky 0 g
- Sodík 21 mg
- Bílkoviny 3 g
- Uhlovodany 87 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 1069.1 mg
- Vláknina 4556.8 mg
- Vitamín A 4556.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 37.1 mg
- Vitamín E 3.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Dýně rozkrojíme, lžící vyloupneme střed se semínky a dýní nakrájíme na malé kousky. Kousky dýně dáme do hrnce s vodou a kyselinou citrónovou. Necháme 24 hodin rozležet. 
- 
                                2Potom nálev scedíme, do hrnce vlijeme 2 l čisté vody, přisypeme cukr, vložíme hřebíček a přivedeme k varu. Do vroucí vody vložíme kousky hrušek a povaříme 5-8 minut. Do hrnce přidáme celý ananasový kompot i s nálevem, ochutíme trestí a opět přivedeme k varu. 
- 
                                3Horký kompot rozdělíme do teplých skleníček. Citron omyjeme, nakrájíme na plátky, odstraníme jádra a položíme do každé skleníčky na vrch kompotu. Naplněné skleníčky uzavřeme víčky. V zavařovacím hrnci sterilizujeme při 80 stupních 20 minut. 
- 
                                4Skleníčky s kompotem necháme vychladnout a uložíme na studené a tmavé místo. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        