Placaté špagety - linguine - s chilli a mořskými plody
Suroviny
- 250 g Škeble čerstvé
 - 250 g Hřebenatka
 - 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
 - 250 g Krevety tygří - loupané
 - 250 g Langusta
 - 300 g Těstoviny Linguine
 - 50 ml Víno bílé
 - 1 kávová lžička Citrónová šťáva
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Chilli papričky - vločky
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 4 stroužek Česnek
 - 2 l Voda pitná
 - 3 l Voda pitná
 - 3 polévková lžíce Petržel - nať
 - 3 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 543 kcal
 - Sacharidy 66 g
 - Tuky 9 g
 - Sodík 804 mg
 - Bílkoviny 53 g
 - Uhlovodany 64 g
 - Cholesterol 174.4 mg
 - Draslík 802.1 mg
 - Vláknina 2598 mg
 - Vitamín A 2598 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 26.9 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 10.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Pod tekoucí studenou vodou omyjeme škeble a mušle, které jsou poškozené nebo otevřené, ty vyhodíme. Škeble s mušlemi dáme do většího hrnce, zalijeme je bílým vínem a vodou. Vaříme je asi 3 minuty, do doby, až se otevřou. Znovu vyhodíme ty, které se neotevřou. Poté je scedíme a vývar zachytíme do misky a odložíme ho.
 - 
                                2
Očištěné stroužky česneku pokrájíme na tenké plátky, omytou petrželovou nať posekáme nadrobno.
 - 
                                3
V hluboké velké pánvi rozpálíme olej, na něm krátce, za stálého míchání orestujeme česnek (asi 1 minutu), přimmícháme sušené chilli, konzervovaná rajčata, promícháme, snížímme teplotu a pomalu za občasného promíchání vaříme rajčata 5 minut. Pak přidáme 6 lžic vývaru (z mušlí a škeblí), vaříme ještě 2 minuty, poté přidáme do omáčky syrové vyloupané krevety a syrové vyloupané langusty. Znovu vše promícháme, vaříme pomalu asi 3 minuty, do doby, než začnou krevety s langustami růžovět. Omáčku dochutíme podle sebe solí a cirónovou šťávou. Pak přidáme škeble s mušlemi, petrželku a mícháme do doby, až budou prohřáté.
 - 
                                4
Mezitím, než se v pánvi uvaří mořské plody, postavíme na plotnu hrnec s 3 litry osolené vody. Do vroucí vody vložíme placaté těstoviny zvané linguine (podobné špagetám) a vaříme je podle návodu al dente. Uvařené těstoviny scedíme, necháme okapat a hned přimícháme do omáčky. Pomalu, za stálého míchání, vaříme ještě 1 minutu, pak je hned servírujeme.