Demi-glace Ambiente

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 600 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 300 g Karotka
  • 300 g Rajčata
  • 150 g Cibule
  • 50 g Petržel kořen
  • 50 g Celer bulvový
  • 40 g Olej slunečnicový
  • 5 ks Bobkový list
  • 5 l Vývar telecí
  • 2 l Voda pitná
  • 0.5 l Víno červené
  • 5 kg Telecí kosti
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 175 kcal
  • Sacharidy 12 g
  • Tuky 6 g
  • Sodík 665 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 12 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 294.5 mg
  • Vláknina 3531.5 mg
  • Vitamín A 3531.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 13.6 mg
  • Vitamín E 1.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Telecí kosti nasekáme na kostky a vložíme do velkého litinového kastrolu s rozpáleným olejem a opečeme dozlatova. Ke kostem přidáme očištěnou zeleninu nakrájenou na kostičky a dále opékáme dotmava. Přidáme oloupanou nakrájenou cibuli a dopékáme při teplotě 200°C. Během pečení musíme dávat pozor, aby se obsah pekáče nespálil a nezhořkl. Když jsou kosti dostatečně tmavé, přidáme rajčata San Marzano a necháme chvíli zkaramelizovat.

  • 2

    Kastrol s opečenými kostmi a zeleninou vyndáme na plotnu, zalijeme červeným vínem Bordeaux Médoc a necháme víno vyvařit. Pak vše zalijeme ledovou vodou a ledovým telecím vývarem. Takto zchlazené kosti znovu pomalu přivedeme k varu. Jakmile vše začne vřít, přilijeme trochu studené vody a dále necháme pomalu na velmi mírném plameni „táhnout“ nejméně 6 hodin. Po celou dobu z povrchu vývaru sbíráme tuk a pěnu. Po 6 hodinách vývar přes plátno scedíme do čistého hrnce a necháme redukovat na požadovanou hustotu.

  • 3

    Správný demi-glace má být tmavý, čirý a po vychladnutí má ztuhnout jako rosol.

Komentáře k receptu