Grilovaná kachní prsa na koriandru

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 286 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 25 g Celer bulvový
  • 200 g Cibule
  • 75 g Cibule
  • 200 g Cuketa
  • 200 g Lilek
  • 150 g Rajčata
  • 100 g Sůl
  • 2000 g Paprika červená
  • 25 g Petržel kořen
  • 2400 g Kachní prsa
  • 150 g Karotka
  • 20 g Olej slunečnicový
  • 100 g Koriandr čerstvý
  • 100 ml Olej olivový jedlý
  • 150 ml Limetková šťáva
  • 200 ml Olej olivový extra panenský
  • 2.5 ks Bobkový list
  • 0.25 l Víno červené
  • 1 l Voda pitná
  • 2.5 l Vývar telecí
  • 2.5 kg Telecí kosti
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 732 kcal
  • Sacharidy 24 g
  • Tuky 44 g
  • Sodík 4361 mg
  • Bílkoviny 56 g
  • Uhlovodany 24 g
  • Cholesterol 184.8 mg
  • Draslík 1410.5 mg
  • Vláknina 13285.8 mg
  • Vitamín A 13285.8 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 274.9 mg
  • Vitamín E 4.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 41.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěná čerstvá kachní prsa na kůži nařízneme, obalíme v nasekaném čerstvém korianru a v míse je přellijeme 100 ml olivového oleje, promíchaného s limetkovou šťávou. Maso necháme v chladničce 4 hodiny marinovat.

  • 2

    Červenou papriku zbavíme stopek a jader a nakrájíme ji na 3 cm proužky. Oloupanou červenou cibuli nahrubo nasekáme, malé cukety a lilek nakrájíme na tenká kolečka. Zeleninu osolíme, dáme opéci na olivovém oleji dozlatova a uložíme v teple.

  • 3

    Marinovaná kachní prsa položíme kůží na rozpálenou pánev a maso necháme zatáhnout. Snížíme plamen a pomalu pečeme, podle velikosti 6-8 minut, z každé strany tak, aby prsa byla uvnitř růžová a šťavnatá.

  • 4

    Na talíře rozdělíme opečenou zeleninu, na ni položíme rozříznuté kachní prso, které posypeme hrubou mořskou solí.

  • 5

    Servírujeme přelité demi-glace Ambiente a pokapané nahřátým extra panenským olivovým olejem.

  • 7

    Demi-glace Ambiente [47029]:

  • 8

    Telecí kosti nasekáme na kostky a vložíme do velkého litinového kastrolu s rozpáleným olejem a opečeme dozlatova. Ke kostem přidáme očištěnou zeleninu nakrájenou na kostičky a dále opékáme dotmava. Přidáme oloupanou nakrájenou cibuli a dopékáme při teplotě 200 °C. Během pečení musíme dávat pozor, aby se obsah pekáče nespálil a nezhořkl. Když jsou kosti dostatečně tmavé, přidáme rajčata San Marzano a necháme chvíli zkaramelizovat.

  • 9

    Kastrol s opečenými kostmi a zeleninou vyndáme na plotnu, zalijeme červeným vínem Bordeaux Médoc a necháme víno vyvařit. Potom vše zalijeme ledovou vodou a ledovým telecím vývarem. Takto zchlazené kosti znovu pomalu přivedeme k varu. Jakmile vše začne vřít, přilijeme trochu studené vody a dále necháme pomalu na velmi mírném plameni „táhnout“ nejméně 6 hodin. Po celou dobu z povrchu vývaru sbíráme tuk a pěnu. Po 6 hodinách vývar přes plátno scedíme do čistého hrnce a necháme redukovat na požadovanou hustotu.

  • 10

    Správný demi-glace má být tmavý, čirý a po vychladnutí má ztuhnout jako rosol.

Komentáře k receptu