Kuřecí plátky s omáčkou ze smržů
Suroviny
- 250 g Cibule
 - 800 g Kuřecí prsa
 - 40 g Máslo čerstvé
 - 100 g Mrkev kořen
 - 100 g Pórek
 - 8 g Sůl
 - 5 g Pepř černý mletý
 - 100 g Celer řapíkatý
 - 20 g Pepř černý celý
 - 100 g Smrže sušené
 - 10 g Tymián čerstvý
 - 10 g Tymián čerstvý
 - 20 g Koriandr čerstvý
 - 40 ml Olej olivový
 - 40 ml Olej olivový
 - 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 140 ml Víno bílé
 - 2 ks Bobkový list
 - 8 stroužek Česnek
 - 1 stroužek Česnek
 - 3 dl Vývar drůbeží
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 748 kcal
 - Sacharidy 29 g
 - Tuky 43 g
 - Sodík 1029 mg
 - Bílkoviny 43 g
 - Uhlovodany 26 g
 - Cholesterol 156.2 mg
 - Draslík 921.9 mg
 - Vláknina 13561.2 mg
 - Vitamín A 13561.2 mg
 - Vitamín B6 1.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 20.1 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 16.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kuřecí prsa nařízneme do kapes, posolíme zevnitř i zvenčí, opepříme, do vzniklých kapes vložíme česnek, spíchneme párátkem. Do velkého hrnce nalijeme studený vývar, přidáme bobkový list, koriandr, tymián, zeleninu, pepř a sůl, přivedeme k varu, povaříme 10 minut. Opatrně vložíme kuřecí prsa a vaříme dalších 10 minut. Uvařené maso vyjmeme, necháme odpočinout na míse.
 - 
                                2
V rendlíku přivedeme k varu vodu, do ní ponoříme na 20 minut smrže. Potom je vyjmeme děravou naběračkou, necháme okapat. Zatím v rendlíku na rozpáleném oleji osmažíme cibuli nadrobno, přidáme tymián a česnek, vše opečeme přibližně 5 minut do zlatova. Přihodíme nakrájené smrže a opékáme dalších 5 minut. Nakonec zalijeme výluhem ze smržů a vínem, necháme prudce povařit, až se téměř všechna tekutina odpaří. Přidáme litr vývaru z kuřecího masa, 8 minut povaříme na mírném ohni, zalijeme smetanou a dál vaříme do zhoustnutí. Osolíme, opepříme, rozmixujeme ručním mixérem.
 - 
                                3
Kuřecí prsa vložíme na pánev a opékáme na rozpáleném oleji 4 minuty z každé strany, na poslední minutu přihodíme na pánev kostku másla a maso vydatně poléváme, aby bylo šťavnaté. Zároveň také ohříváme omáčku na mírném ohni, aby zůstala horká. Podáváme porci masa upravenou na talíři a bohatě přelitou smržovou omáčkou.