Ostružinový koláč s mascarpone
Suroviny
- 125 g Máslo čerstvé
 - 260 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 25 g Tuk
 - 20 g Citronová kůra
 - 100 g Cukr vanilka
 - 60 g Cukr vanilka
 - 500 g Mascarpone
 - 350 g Ostružiny
 - 30 ml Mléko polotučné
 - 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 40 ml Grappa
 - 40 ml Sirup malinový
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Sůl
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 537 kcal
 - Sacharidy 44 g
 - Tuky 36 g
 - Sodík 43 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 25 g
 - Cholesterol 163.3 mg
 - Draslík 66.4 mg
 - Vláknina 5772 mg
 - Vitamín A 5772 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 9.9 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 14.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do mísy nasypeme vanilkový cukr, přidáme máslo a rozetřeme. Přisypeme špetku soli, mouku, strouhanou citronovou kůru, přidáme 2 žloutky a vypracujeme těsto. Nakonec přilijeme trochu mléka a zapracujeme do těsta. Dáme na mrazák na 1 hodinu uležet.
 - 
                                2
Formu vymažeme tukem, těsto vyválíme na plát o velikosti formy, vložíme do ní a formu dáme do silně vyhřáté trouby péct asi na 12-15 minut. Koláč vyjmeme a necháme vychladnout.
 - 
                                3
Mezitím si připravíme krém. Do mísy vložíme mascarpone, přisypeme vanilkový cukr, přidáme smetanu, trochu grappy a vyšleháme hladký krém. Rozetřeme rovnoměrně na vychladlý piškot, posypeme ostružinami, pokapeme sirupem a dáme do lednice vychladit.
 - 
                                4
Vychlazený koláč naporcujeme a podáváme.