Hrášková omeleta se sýrem a šunkou
Suroviny
- 80 g Hrášek
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 100 g Sýr Lučina - termizovaný
 - 500 g Voda pitná
 - 20 g Hrachové lusky
 - 55 g Sýr Gran Moravia
 - 80 g šunka Holštýnská
 - 200 ml Mléko plnotučné
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 4 ks Rajčata
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 3 špetka Pepř bílý
 - 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 426 kcal
 - Sacharidy 11 g
 - Tuky 35 g
 - Sodík 285 mg
 - Bílkoviny 18 g
 - Uhlovodany 7 g
 - Cholesterol 274.3 mg
 - Draslík 326.4 mg
 - Vláknina 4440.2 mg
 - Vitamín A 4440.2 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 21.2 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 333.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Troubu si předehřejeme na 180°C. Koláčovou formu si vytřeme máslem.
 - 
                                2
Připravíme si bešamel: v hlubší pánvi rozehřejeme máslo, za stálého míchání přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Znížíme teplotu a za stálého šlehání přiléváme mléko, šleháme do doby, až se nám vytvoří hladká bešamelová omáčka. Poté pánev odstavíme z plotny. Do bešamelu přimícháme nastrouhaný sýr.
 - 
                                3
V kastrólku přivedeme k varu osolenou vodu, jakmile se začne vařit, nasypeme do ní očištěné mladé hráškové lusky a hrášek. Zeleninu povaříme pouze 3-4 minuty, pak ji scedíme a necháme okapat.
 - 
                                4
V misce vyšleháme 2 vejce s 2 žloutky, Lučinu, solí, pepřem, přidáme zelený hrášek, a vše promícháme s bešamelem. Pak si vyšleháme z bílků tuhý sníh, který zapracujeme do těsta. Nakonec přimícháme hráškové lusky.
 - 
                                5
Těsto nalijeme do koláčové formy, na povrch poklademe tenké plátky Holštýnské šunky a formu s těstem vložíme do rozehřáté trouby. Omeletu pečeme přibližně 15 minut. Rajčata omyjeme, osušíme a rozkrájíme na čtvrtky.
 - 
                                6
Omeletu po upečení rozkrájíme na porce, dáme je na talíře a hned podáváme s rajčaty.