Salát s uzeným šunkovým kolenem, celerem, jablkem a čekankou
Suroviny
- 180 ml Olej olivový
 - 30 ml Ocet vinný
 - 280 ml Francouzská zálivka
 - 0.3 kávová lžička Sůl
 - 0.15 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 ks Celer bulvový
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Jablka
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Pórek
 - 1 ks Bobkový list
 - 3 ks Čekanka
 - 1 ks Tymián čerstvý
 - 6 ks Pepř bílý
 - 1 stroužek Česnek
 - 1 kg Vepřové koleno uzené
 - 2 polévková lžíce Med včelí
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Pažitka
 - 1 polévková lžíce Hořčice kremžská
 - 2 polévková lžíce Koriandr čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1846 kcal
 - Sacharidy 100 g
 - Tuky 139 g
 - Sodík 1036 mg
 - Bílkoviny 54 g
 - Uhlovodany 97 g
 - Cholesterol 137.5 mg
 - Draslík 741.2 mg
 - Vláknina 49680.6 mg
 - Vitamín A 49680.6 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 62.9 mg
 - Vitamín E 4.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 14.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Uzené zadní koleno zalijeme studenou vodou a necháme stát 2 hodiny. Mezitím nadrobno nakrájíme mrkev, pórek, cibuli a hrst čerstvých bylinek (pažitka, petrželka a koriandr).
 - 
                                2
Koleno dáme do velkého hrnce a zalijeme studenou vodou, aby bylo potopené. Přidáme mrkev, pórek cibuli, bobkový list, oloupaný stroužek česneku, snítku tymiánu a kuličky bílého pepře. Uvedeme do varu a vaříme na mírném ohni asi 2 hodiny, až se maso odděluje od kostí. Při vaření sbíráme pěnu. Maso necháme mírně vychladnout v hrnci, a potom ho oddělíme od kůže a tučných částí. Kusy masa pak vrátíme do hrnce, aby úplně nevychladly.
 - 
                                3
Promícháme 280 ml zálivky vinaigrette základní (francouzská zálivka) a 2 lžíce tekutého medu s 1 lžící kremžské hořčice jako zálivku na salát.
 - 
                                4
Na tenké plátky pokrájíme jablka zbavená jádřinců, na nudličky oloupaný celer a čekanky rozdělíme na jednotlivé listy. Vše promícháme, přidáme kusy uzeného kolena, pokapeme zálivkou a rozdělíme na misky.
 - 
                                5
Servírujeme posypané bylinkami s čerstvým pečivem a suchým bílým vínem.
 - 
                                7
Základní zálivka vinaigrette podle Ramsaye [47660]:
 - 
                                8
Ve vyšší nádobě smícháme olivový olej, bílý vinný ocet a mořskou sůl s čerstvě umletým pepřem a vše ručním mixérem rozmixujeme.
 - 
                                9
Hotovou zálivku přelijeme do skleněné nádoby s těsnícím víčkem a uložíme do chladničky, kde vydrží týden.
 - 
                                10
Před použitím dobře protřepeme.