Žloutková bomba
Suroviny
- 40 g Cukr třtinový
 - 600 g Broskve
 - 40 g Máslo čerstvé
 - 20 g Cukr vanilka
 - 40 g Cukr krupice
 - 20 g Maizena - kukuřičný škrob
 - 400 g Zakysaná smetana
 - 30 g Cukr vanilka
 - 40 g Cukr třtinový
 - 100 g Arašídy
 - 300 ml Mléko polotučné
 - 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 20 ml Olej arašídový (podzemnicový)
 - 1 ks Roláda piškotová s kakaovou náplní
 - 6 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 dl Likér mandlový - Amaretto
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 549 kcal
 - Sacharidy 42 g
 - Tuky 38 g
 - Sodík 56 mg
 - Bílkoviny 10 g
 - Uhlovodany 40 g
 - Cholesterol 340.6 mg
 - Draslík 250.2 mg
 - Vláknina 4375 mg
 - Vitamín A 4375 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5.4 mg
 - Vitamín E 2.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mléko a smetanu smícháme v rendlíku s vanilkovým cukrem a zvolna přivedeme k varu. V jiném rendlíku ušleháme cukr, žloutky a škrob a jakmile mléko se smetanou přejde varem, nalijeme ho za stálého šlehání ke žloutkům. Pozvolna zahříváme a stále šleháme, dokud směs nezhoustne. Potom odstavíme a necháme vychladnout.
 - 
                                2
Na pánvi mícháme na mírném ohni třtinový cukr, dokud nezačne karamelizovat, přidáme na kostky nakrájené broskve a mícháme. Až začnou broskve zlátnout, přidáme máslo a 2 lžíce likéru Amaretto, zahříváme, dokud se likér neodpaří, odstavíme a necháme vychladnout.
 - 
                                3
Dno velké mísy vyložíme plátky rolády, zakapeme 3 lžícemi likéru a navršíme zkaramelizované broskve. Na ně nalijeme žloutkový krém, přikryjeme fólií a necháme v lednici minimálně 2 hodiny vychladit.
 - 
                                4
Zakysanou smetanu smícháme s vanilkovým cukrem, naneseme na žloutkový krém a dezert dáme znovu chladit.
 - 
                                5
Zatím na pánvi smícháme arašídy s třtinovým cukrem, zahříváme a mícháme, dokud cukr nezačne karamelizovat. Potom směs vysypeme na plech, rozložíme a necháme vychladnout. Ztuhlé arašídy rozdrtíme válečkem a posypeme povrch vychlazeného dezertu.