Pečená krůta s citronovou strouhankou
Suroviny
- 250 g Máslo čerstvé
 - 150 g Máslo čerstvé
 - 80 g Slanina vepřová
 - 10 g Sůl
 - 5 g Sůl
 - 10 g Petržel - nať
 - 40 g Petržel - nať
 - 40 g Citronová kůra
 - 300 g Chléb toastový
 - 10 g Estragon
 - 30 g Estragon
 - 20 g Tymián čerstvý
 - 20 g Tymián čerstvý
 - 10 g Tymián čerstvý
 - 200 g Oříšky piniové
 - 20 ml Citronová šťáva
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Citrony
 - 4 ks Bobkový list
 - 6 stroužek Česnek
 - 1 dl Olej olivový
 - 1 dl Olej olivový
 - 5 kg Krůta
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1126 kcal
 - Sacharidy 24 g
 - Tuky 67 g
 - Sodík 961 mg
 - Bílkoviny 107 g
 - Uhlovodany 24 g
 - Cholesterol 294.5 mg
 - Draslík 1666.9 mg
 - Vláknina 8139.3 mg
 - Vitamín A 8139.3 mg
 - Vitamín B6 2.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 30.4 mg
 - Vitamín E 1.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 45.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nasekané bylinky a sůl smícháme s měkkým máslem, ochuceným máslem naplníme cukrářský sáček. Krůtu přidržíme a opatrně oddálíme kůži na prsou, pomocí dávkovacího sáčku naplníme prostor ochuceným máslem a prsty máslo rovnoměrně rozprostřeme pod kůží.
 - 
                                2
Břišní dutinu vytřeme solí, naplníme celou cibulí, dílky citronu, bobkovým listem, česnekem a tymiánem. Svážeme nohy k sobě a krůtu položíme na pekáč břichem nahoru, polijeme olejem, osolíme a opepříme. Pečeme naplno asi 15 minut, potom teplotu snížíme a pečeme ve středně vyhřáté troubě 3 a půl hodiny. Během pečení často podléváme výpekem.
 - 
                                3
Suchý toastový chléb rozmixujeme, přidáme citronovou kůru, sůl a pepř. Na velké pánvi opečeme plátky slaniny, přidáme nakrájenou cibuli, tymián, nasekané piniové oříšky a restujeme 3 minuty. Vložíme kostku másla a jakmile se rozpustí, přidáme strouhanku a mícháme, až se opeče dozlatova. Odstavíme, osolíme, opepříme a zakapeme citronovou šťávou.
 - 
                                4
Upečenou krůtu vyjmeme z trouby, zakryjeme alobalem a necháme 10 minut odpočinout.
 - 
                                5
Krůtí maso nakrájíme na plátky a podáváme s citronovou strouhankou.