Pečené hřebenatky na rizotu s topinambury
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
 - 25 g Sýr Parmezán
 - 200 g Topinambury
 - 50 g Cukr krupice
 - 200 g Rýže Arborio
 - 100 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 500 ml Vývar drůbeží
 - 50 ml Ocet Sherry
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 8 ks Hřebenatka
 - 4.8 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 793 kcal
 - Sacharidy 75 g
 - Tuky 37 g
 - Sodík 820 mg
 - Bílkoviny 22 g
 - Uhlovodany 58 g
 - Cholesterol 70.7 mg
 - Draslík 272.7 mg
 - Vláknina 8866.3 mg
 - Vitamín A 8866.3 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.4 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 55.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do kastrolu na 4 lžíce rozehřátého olivového oleje nasypeme rýži a mícháme ji 2-3 minuty, až se olej do rýže vstřebá. Za stálého míchání postupně do rýže přiléváme drůbeží vývar a vaříme 25-30 minut, dokud všechen vývar nespotřebujeme a rýže nezměkne.
 - 
                                2
Mezitím nakrájíme na plátky umyté topinambury (neloupeme je), které opékáme na polovině másla, dokud nezměknou. K topinamburům přidáme smetanu a za občasného míchání vaříme, dokud se její objem nesníží o polovinu. Dáváme pozor, aby se smetana nepřichytila ke dnu.
 - 
                                3
Topinambury rozmixujeme a vmícháme spolu se zbývající polovinou másla a nastrouhaným parmezánem do rýže. Podle chuti osolíme a opepříme.
 - 
                                4
Velké hřebenatky rozkrájíme každou na 3 kusy a opékáme je na druhé polovině olivového oleje minutu z každé strany. Když jsou středně propečené, položíme je na rizoto.
 - 
                                5
Do pánve se silným dnem nasypeme cukr. Ten opatrně zahříváme, dokud nevznikne zlatý karamel. Vmícháme do něho sherry ocet a svaříme na hustý sirup, kterým rizoto před podáváním pokapeme.