Olihně dušené na víně s rajčaty a bramborami
Suroviny
- 450 g Brambory rané
 - 200 ml Víno bílé
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Sůl mořská
 - 2 ks Citrony
 - 2 ks Bobkový list
 - 1 ks Cibule červená
 - 2 stroužek Česnek
 - 1.5 kg Olihně
 - 0.5 kg Rajčata soudková
 - 0.6 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 529 kcal
 - Sacharidy 49 g
 - Tuky 7 g
 - Sodík 673 mg
 - Bílkoviny 63 g
 - Uhlovodany 27 g
 - Cholesterol 873.8 mg
 - Draslík 1372.2 mg
 - Vláknina 11895.8 mg
 - Vitamín A 11895.8 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 82 mg
 - Vitamín E 6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Olihně nakrájíme na kousky dlouhé 2,5 cm, omyté citrony nakrájíme na půlkolečka, oloupaný česnek a červenou cibuli nakrájíme nadrobno, malé nové brambory důkladně umyté kartáčkem a rajčata překrájíme na půlky. Najemno nasekáme petrželovou nať s hladkými listy.
 - 
                                2
Olihně, citrony, bobkové listy a petrželku smícháme v míse, zalijeme vínem, osolíme, opepříme a necháme v chladnu několik hodin marinovat.
 - 
                                3
Nakrájenou cibuli necháme zesklovatět v hrnci s rozehřátým olivovým olejem. Z olihní slijeme a odložíme marinádu. Olihně přidáme k cibuli, zamícháme a opékáme 2 minuty, přidáme rajčata a pečeme dalších 5 minut. Odstraníme citrony a do hrnce přilijeme marinádu. Přiklopíme pokličkou a dusíme na mírném ohni 2 hodiny, přidáme brambory a dusíme ještě 30 minut. Osolíme, opepříme a podáváme.