Kuřecí stehna vařená se zeleninou s bylinkovými knedlíčky
Suroviny
- 5 g Petržel - nať
 - 120 g Sádlo škvařené
 - 5 g Tymián čerstvý
 - 100 g Petržel kudrnka
 - 220 g Samokypřicí mouka
 - 3 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 ks Cibule
 - 3 ks Mrkev kořen
 - 3 ks Tuřín
 - 1 ks Bobkový list
 - 0.5 ks Celer řapíkatý
 - 4 ks Kuřecí stehna
 - 1 ks Badyán
 - 2 stroužek Česnek
 - 1 l Vývar drůbeží
 - 2 polévková lžíce Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1250 kcal
 - Sacharidy 64 g
 - Tuky 319 g
 - Sodík 1602 mg
 - Bílkoviny 50 g
 - Uhlovodany 55 g
 - Cholesterol 195.1 mg
 - Draslík 723.5 mg
 - Vláknina 16340.8 mg
 - Vitamín A 16340.8 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 58 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očistíme, oloupeme a na kusy pokrájíme středně velké cibule, velké mrkve, velké vodnice, řapíky celeru a nameleme pepř.
 - 
                                2
Velká osolená a opepřená kuřecí stehna vložíme do velkého hrnce, přidáme nakrájenou zeleninu, rozpůlené stroužky česneku, snítku tymiánu, snítky petrželky, badyán a bobkový list. Vše zalijeme drůbežím vývarem, popřípadě jen vodou tak, aby maso i zelenina byly zakryty a uvedeme do varu. Potom zmírníme plamen a stehna se zeleninou vaříme za občasného sbírání pěny asi 1 hodinu.
 - 
                                3
Mezitím připravíme bylinkové knedlíčky. Smícháme samokypřící mouku, sádlo a špetku soli a pepře se sekanou petrželovou natí, podle potřeby přidáme studenou vodu. Uhněteme měkké těsto, z kterého naděláme kulaté knedlíčky. Ke konci vaření do rendlíku odebereme trochu vývaru a v něm knedlíčky 10-15 minut vaříme, až změknou.
 - 
                                4
Maso a zeleninu s trochou vývaru rozdělíme na talíře, přidáme knedlíčky a servírujeme.