Karbanátky s hranolky
Suroviny
- 400 g Hranolky
 - 10 ml Olej rostlinný
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 3 ks Cibule
 - 4 ks Okurky nakládané
 - 2 ks Rajčata
 - 4 ks Žemle tuková
 - 1 ks Salát ledový
 - 1 kg Hovězí maso přední
 - 1 polévková lžíce Cukr třtinový
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 4 polévková lžíce Sýr Parmezán
 - 1 polévková lžíce Balsamico ocet
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 954 kcal
 - Sacharidy 74 g
 - Tuky 43 g
 - Sodík 4905 mg
 - Bílkoviny 66 g
 - Uhlovodany 23 g
 - Cholesterol 181.2 mg
 - Draslík 1224.7 mg
 - Vláknina 13036.2 mg
 - Vitamín A 13036.2 mg
 - Vitamín B6 1.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 23 mg
 - Vitamín E 1.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 23.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejprve připravíme cibulový relish. Dvě oloupané a nadrobno nakrájené červené cibule na pánvi opečeme doměkka na 2 lžících másla. Přimícháme lžíci hnědého třtinového cukru a zahříváme 4-5 minut, až zkaramelizuje. Z pánve slijeme tuk a do směsi přimícháme červený ocet balsamico. Společně zahříváme ještě 2-3 minuty, až je relish sirupovité konzistence, potom odstavíme z plotny.
 - 
                                2
Libové hovězí maso umeleme, na plátky nakrájíme velké nakládané okurky a masitá rajčata, nadrobno nasekáme velkou červenou cibuli, opláchneme, osušíme a na listy rozebereme malý ledový salát, umeleme pepř a vytvoříme hoblinky ze sýru parmezán.
 - 
                                3
V míse smícháme mleté maso s cibulí, solí a pepřem, vytvarujeme z něj 4 vyšší karbanátky, které dáme na několik hodin do chladničky uležet. Čtyři velké žemle nasucho opečeme a vodorovně přepůlíme.
 - 
                                4
V rozehřátém rostlinném oleji na pánvi opékáme 10-15 minut karbanátky, až jsou středně propečené, ke konci opékání na pánev přidáme lžíci másla.
 - 
                                5
Opečené žemle rozdělíme na talíře, na jednu půlku položíme karbanátek s cibulovým relishem navrch, na druhou půlku položíme vždy 2 salátové listy, na ně pak navršíme kolečka okurek a rajčat. Zeleninu posolíme a posypeme parmezánovými hoblinkami.
 - 
                                6
Servírujeme s bramborovými hranolky.