Fíkový koláč
Suroviny
- 300 g Fíky čerstvé
 - 130 g Máslo čerstvé
 - 260 g Máslo čerstvé
 - 260 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 60 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 20 g Tuk
 - 260 g Cukr krupice
 - 20 g Citronová kůra
 - 100 g Cukr vanilka
 - 280 g Mandle mleté
 - 10 g Tymián čerstvý
 - 30 g Pomerančová kůra
 - 30 ml Mléko polotučné
 - 30 ml Grappa
 - 40 ml Sirup cukrový
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 803 kcal
 - Sacharidy 70 g
 - Tuky 53 g
 - Sodík 51 mg
 - Bílkoviny 13 g
 - Uhlovodany 46 g
 - Cholesterol 172.1 mg
 - Draslík 326.3 mg
 - Vláknina 9240 mg
 - Vitamín A 9240 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 9.4 mg
 - Vitamín E 7.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 45 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Krém: V míse smícháme mleté mandle s moukou, přimícháme vyšlehané máslo, cukr, rozšlehaná vejce, grappu a vymícháme hladký krém. Dáme do lednice ztuhnout.
 - 
                                2
Těsto: Do mísy vložíme měkké máslo, žloutky, přisypeme vanilkový cukr, strouhanou citronovou kůru, mouku, špetku soli a vypracujeme těsto. Přilijeme mléko, zapracujeme do těsta, které necháme v lednici hodinu uležet.
 - 
                                3
Těsto vyválíme, vložíme do tukem vymaštěné formy a dáme na hodinu do mrazáku. Formu s těstem vložíme do silně vyhřáté trouby a pečeme 12 až 15 minut.
 - 
                                4
Čerstvé fíky nahoře nařízneme do kříže a zespoda zmáčkneme, aby se rozevřely.
 - 
                                5
Ztuhlým krémem potřeme rovnoměrně předpečené těsto, do krému vmáčkneme fíky, pokapeme sirupem, posypeme lístky tymiánu, strouhanou pomerančovou kůrou, koláč vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 40 minut.
 - 
                                6
Upečený koláč nacháme vychladnout, naporcujeme a podáváme.