Ledové větrníčky
Suroviny
- 60 g Čokoláda hořká
 - 225 g Maliny
 - 60 g Máslo čerstvé
 - 15 g Máslo čerstvé
 - 75 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 30 g Pistácie
 - 60 g Cukr krupice
 - 125 ml Voda pitná
 - 100 ml Zmrzlina vanilková
 - 600 ml Zmrzlina vanilková
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 2 polévková lžíce Mléko plnotučné
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
 - 1 polévková lžíce Olej rostlinný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 560 kcal
 - Sacharidy 59 g
 - Tuky 32 g
 - Sodík 124 mg
 - Bílkoviny 10 g
 - Uhlovodany 50 g
 - Cholesterol 149.1 mg
 - Draslík 422 mg
 - Vláknina 9757.8 mg
 - Vitamín A 9757.8 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 10.8 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 29.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do hrnce dáme 125 ml vody a máslo, zahříváme na středním plameni, až se máslo rozpustí a směs se začne vařit. Odstavíme, přimícháme mouku a rychle mícháme, až se těsto začne lepit na stěny hrnce a utvoří kouli. Jedno po druhém přidáme vejce a dobře promícháme až vznikne hladké těsto. Lžící utvoříme z těsta na vymazaném a moukou vysypaném plechu 18 kopečků ve vzdálenosti 5 cm od sebe. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200°c asi 30 minut, troubu vypneme a necháme ještě 10 minut uvnitř. Potom necháme větrníčky vychladnout na mřížce.
 - 
                                2
Během chladnutí větrníčků si připravíme omáčku: přes síto protlačíme rozmražené a pocukrované maliny, do pyré přidáme zmrzlinu a promícháme. Necháme v lednici.
 - 
                                3
Polevu připravíme v rendlíku nebo vodní lázni: čokoládu nalámeme, smícháme s máslem, mlékem a vymícháme do hladka.
 - 
                                4
Větrníčky podélně rozřízneme, spodní díly naplníme zmrzlinou, přiklopíme vrchním dílem a polijeme polevou. Posypeme nasekanými oříšky a dáme zmrazit.
 - 
                                5
Servírujeme na omáčce, vždy po třech větrníčkách na talířku.