Bujon z kachny
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
 - 150 g Játra kuřecí
 - 150 g Žaludky drůbeží
 - 150 g Kuřecí srdíčka
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 3 ks Rajčata
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 ks Petržel kořen
 - 4 dl Víno červené
 - 8 dl Voda pitná
 - 1 kg Kachna mražená
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Nové koření celé
 - 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
 - 1 polévková lžíce Pepř černý celý
 - 3 polévková lžíce Husí sádlo
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1361 kcal
 - Sacharidy 20 g
 - Tuky 283 g
 - Sodík 375 mg
 - Bílkoviny 55 g
 - Uhlovodany 14 g
 - Cholesterol 195.4 mg
 - Draslík 835.9 mg
 - Vláknina 12954.2 mg
 - Vitamín A 12954.2 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 69.9 mg
 - Vitamín E 1.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 14.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěnou a rozporcovanou kachnu omyjeme a dáme ji do většího hrnce.
 - 
                                2
Důkladně omyjeme drůbeží srdíčka, játra, žaludky a přidáme je k masu. Přilijeme 8 dl vody, 4 dl červeného vína, přidáme 1 lžíci celého pepře, 1 lžíci nového koření, 1 bobkový list, sůl a vaříme 100 minut. Když přijde voda k varu, snížíme teplotu a pod pokličkou necháme vývar jen probublávat.
 - 
                                3
Mezitím očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) omyjeme a pokrájíme na malé kousky. Omytá rajčata rozkrájíme na osminky. Oloupanou cibuli pokrájíme na kostky. V pánvi na rozpuštěném husím sádle všechnu zeleninu asi 10 minut podusíme a přidáme ji do vody k masu.
 - 
                                4
Šalvějové lístky omyjeme a přibližně 15 minut před dokončením je přiložíme do polévky.
 - 
                                5
Hotový vývar scedíme. Dáme vychladnout a pak ho necháme do druhého dne v chladničce. Ze studeného vývaru posbíráme omastek (nebo ho znovu přecedíme).
 - 
                                6
Obrané pokrájené maso z kachny můžeme podávat v čistém, znovu ohřátém bujonu nebo bujon použijeme k vaření různých variací polévek.