Špekové bramborové knedle
Suroviny
- 500 g Mouka pšeničná hrubá
 - 300 g Slanina vepřová
 - 500 g Krupice dětská
 - 1 kávová lžička Majoránka
 - 1 kávová lžička Pepř bílý
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 3 ks Žemle tuková
 - 5.5 l Voda pitná
 - 2 kg Brambory
 - 1.5 polévková lžíce Sůl
 - 3 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1000 kcal
 - Sacharidy 153 g
 - Tuky 28 g
 - Sodík 856 mg
 - Bílkoviny 30 g
 - Uhlovodany 86 g
 - Cholesterol 99.2 mg
 - Draslík 1293.7 mg
 - Vláknina 17904.3 mg
 - Vitamín A 17904.3 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 32.7 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 10.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyté brambory uvaříme ve slupce s 3 litry vody doměkka, pak je scedíme, necháme vychladnout, oloupeme a jemně nastrouháme do mísy.
 - 
                                2
Slaninu pokrájíme na kostičky, žemle nakrájíme též na malé kostičky.
 - 
                                3
V pánvi si vysmažíme téměř dozlatova slaninu, přidáme k ní žemle, promícháme a smažíme dozlatova, pak vychlazenou slaninu s žemlí vyklopíme na brambory. Ještě k bramborům přidáme krupici, vejce, sůl, hrubou mouku, majoránku a bílý pepř. Vše dobře promícháme, pak dáme na pomoučený vál a rukama vypracujeme bramborové polotuhé těsto, které zformujeme na váleček o síle přibližně 6-7 cm. Nožem nakrájíme díly široké též 6-7 cm. Z každého vytvarujeme kulatý knedlík.
 - 
                                4
V hrnci si dáme vařit asi 2.5 litrů vody s 1 lžíci soli. Knedlíky vhazujeme do vařící vody, zmírníme teplotu, občas promícháme a vaříme je pomalu přibližně 8 minut. (Čas vaření zjistíme, když první uvařený knedlík vyjmeme děrovanou naběračkou a rozkrojíme - záleží na velikosti knedlíků).
 - 
                                5
Uvařené knedle vyjmeme s vody, dáme do mísy a propíchneme vidličkou. Polijeme je teplým sádlem a podáváme horké.