Borůvkovo-čokoládový dort
Suroviny
- 125 g Mouka polohrubá
 - 180 g Cukr moučkový
 - 125 g Maizena - kukuřičný škrob
 - 100 g Čokoláda na vaření
 - 750 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 1 kávová lžička Vinný kámen
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 3 ks Voda pitná
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 5 polévková lžíce Borůvky
 - 2 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 1 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
 - 2 polévková lžíce Kakao
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 304 kcal
 - Sacharidy 32 g
 - Tuky 18 g
 - Sodík 19 mg
 - Bílkoviny 3 g
 - Uhlovodany 26 g
 - Cholesterol 82.2 mg
 - Draslík 35.9 mg
 - Vláknina 1720.1 mg
 - Vitamín A 1720.1 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.9 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do misky rozklepneme vejce a přidáme vodu. Kuchyňským robotem se šlehacími metlami nastavenými na nejvyšší rychlost ušleháme do pěny. Do další misky nasypeme moučkový cukr a vanilkový cukr, promícháme a přisypeme k vytvořené pěně z rozšlehaných vajec.
 - 
                                2
Do mísy nasypeme mouku, kukuřičný škrob a přidáme prášek do pečiva. Promícháme a polovinu moučné směsi vložíme k vaječné pěně a robotem nastaveným na nejnižší rychlost zašleháváme. Potom zašleháme i druhou polovinu moučné směsi.
 - 
                                3
Do dortové formy o průměru 28 centimetrů vložíme pečicí papír a nalijeme dovnitř polovinu těsta. Předehřejeme troubu na 180 °C. Dort vložíme dovnitř a pečeme 15 minut. Do druhé stejně velké dortové formy vložíme pečicí papír a vlijeme druhou polovinu těsta, do kterého jsme ještě předtím vmíchali kakaový prášek. Také pečeme 15 minut při 180 °C. Oba upečené dortové korpusy necháme při pokojové teplotě vychladnout.
 - 
                                4
Přichystáme krém. Smetanu ke šlehání šleháme asi 30 sekund, pak k ní přidáme vinný kámen a kukuřičný škrob. Postupně šleháme, aby hmota byla zcela tuhá. Pak oddělíme třetinu hmoty a vmícháme do ní citronovou šťávu a borůvky. Směs natřeme na upečený korpus z tmavého těsta a přiklopíme korpusem ze světlého těsta.
 - 
                                5
Do malého hrnku rozlámeme čokoládu a vložíme do většího hrnku s vodou, ve vodní lázni necháme rozpustit. Počkáme, až čokoláda zchladne a vmícháme ji do zbylých dvou třetin šlehačkového krému. Oddělíme polovinuu krému a potřeme jím dort. Druhou polovinu krému dáme do cukrářského sáčku a zdobíme s ní vršek dortu. Na šlehačkové ozdoby ještě položíme zbylé borůvky.