Květákový dort s brokolicí
Suroviny
- 250 g Brokolice
 - 300 g Květák
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 40 g Máslo čerstvé
 - 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 20 g Kypřicí prášek do pečiva
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 2 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 1 l Voda pitná
 - 3 dl Mléko polotučné
 - 4 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
 - 6 polévková lžíce Strouhanka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 500 kcal
 - Sacharidy 51 g
 - Tuky 27 g
 - Sodík 272 mg
 - Bílkoviny 15 g
 - Uhlovodany 12 g
 - Cholesterol 201.3 mg
 - Draslík 680.4 mg
 - Vláknina 7983.5 mg
 - Vitamín A 7983.5 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 61.3 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 28.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do misky vsypeme mouku, kypřicí prášek, rozklepneme vejce, vlijeme přepuštěné máslo a smetanu. Ze všech surovin vypracujeme křehké těsto, které dáme do lednice na 60 minut.
 - 
                                2
Následovně těstem vyložíme dortovou formu. V pánvičce rozpustíme zbylé máslo, přisypeme strouhanku, sůl, pepř, muškátový oříšek a osmahneme. Potom strouhankou posypeme těsto ve formě.
 - 
                                3
Brokolici spolu s květákem po důkladném opláchnutí pod tekoucí vodou vložíme do síta. Spaříme vroucí vodou a necháme namočené 3 minuty. Květák a brokolici ochladíme studenou vodou, rozdělíme na jednotlivé růžičky, které střídavě poklademe na těsto.
 - 
                                4
V misce důkladně smícháme vejce, moukou, mlékem a smetanu. Ochutíme solí, pepřem a přelijeme květák s brokolici.
 - 
                                5
Vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 200stupňové teplotě 30-35 minut. Hotový nákyp necháme vychladnout. Nakrájíme na porce, pokládáme je na jednotlivé talíře.