Pečená krůta s mandlovou nádivkou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 393 kcal
 - Sacharidy 9 g
 - Tuky 37 g
 - Sodík 363 mg
 - Bílkoviny 6 g
 - Uhlovodany 2 g
 - Cholesterol 140.1 mg
 - Draslík 94.1 mg
 - Vláknina 2050.2 mg
 - Vitamín A 2050.2 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 2.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 19.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mandle nasypeme do 1/4 l vroucí vody, chvilku je povaříme, scedíme, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na nudličky.
 - 
                                2
Z veky ostrouháme kůrku, nakrájíme na kostičky, které zvlhčíme mlékem. Oddělíme bílky od žloutků, z bílků ušleháme s 1 špetkou soli tuhý sníh. Rozpustíme 100 g másla, které utřeme se žloutky do pěny. Přidáme sůl, muškátový květ, mandle, nakrájenou veku, vše promícháme a nakonec lehce vmícháme ušlehaný sníh.
 - 
                                3
Krůtu (cca 4 kg) zbavíme křídel, vytáhneme kostice ze stehen, očistíme a naplníme nádivkou. Krůtu zašijeme bílou režnou nití, pak převážeme a stáhneme, aby se kraje krůty nevysušily. Osolíme, vložíme do pekáče, přelijeme sádlem a ve středně vyhřáté troubě pečeme bez podlévání vodou 2,5-3 hodiny doměkka.
 - 
                                4
Upečenou krůtu přendáme do jiné nádoby, tuk v pekáči vysmahneme, sádlo slijeme do hrnku, do šťávy přilijeme 200 ml vody a přivedeme do mírného varu. Nožem oškrábeme přípečky na stranách pekáče, na lžíci rozmícháme trochu vody s malým množstvím solamylu, chvilku povaříme a tím šťávu slabě zahustíme.
 - 
                                5
Z krůty odstraníme nitě a nasekáme ji na porce, které položíme na talíř, podlijeme šťávou, obložíme nádivkou a přelijeme přeškvařeným máslem.