Skaninávské kanapky
Suroviny
- 200 g Vepřový jazyk uzený
 - 60 g Máslo čerstvé
 - 25 g Losos uzený
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 0.5 kávová lžička Citronová šťáva
 - 6 ks Vejce slepičí
 - 8 ks Kapary
 - 8 ks Sardelová očka
 - 2 špetka Sůl
 - 4 plátek Chléb samožitný
 - 4 plátek Chléb pšeničný (bílý)
 - 7 dl Voda pitná
 - 1.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
 - 2 polévková lžíce Křen
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 760 kcal
 - Sacharidy 3 g
 - Tuky 66 g
 - Sodík 783 mg
 - Bílkoviny 40 g
 - Uhlovodany 3 g
 - Cholesterol 484.7 mg
 - Draslík 263.5 mg
 - Vláknina 452.5 mg
 - Vitamín A 452.5 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 8.9 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 45.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Plátky tmavého i bílého chleba vypíchneme formičkami různé tvary, např. kolečka, trojúhelníky, čtyřlístek, květiny, srdíčka aj., přibližně do průměru 6 cm.
 - 
                                2
V rendlíku si uvaříme ve 7 dl vody 6 vajec natvrdo. Vaříme je 9-10 minut. Uvařené vejce zchladíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Uzený vařený jazyk (oloupaný) nakrájíme na tenké plátky.
 - 
                                3
Přichystáme si lososové máslo: plátek uzeného lososa (v oleji nebo vlastní šťávě) pokrájíme, dáme do misky, přidáme máslo a vyšleháme elektrickým ručním šlehačem lehký krém.
 - 
                                4
V druhé misce si připravíme křenové máslo: očistíme a omyjeme kousek křenu, který jemně nastrouháme. V misce si utřeme měkké máslo se solí do pěny, do másla vmícháme křen a dochutíme několika kapkami citrónové šťávy.
 - 
                                5
1/3 kanapek (jednohubek) potřeme lososovým máslem, na ně položíme plátky z 3 vajíček a ozdobíme petrželkou. 2/3 kanapek potřeme křenovým máslem, na ně položíme plátky uzeného jazyka. Zbývající kanapky potřeme máslem, na ně položíme plátky z 3 vajíček. Na každou kanapku položíme sardelové očko s kapary. Všechny kanapky poklademe na větší mísu a servírujeme.