Jablečný koláč s marcipánem a jahody
Suroviny
- 200 g Jahody zahradní
 - 160 g Máslo čerstvé
 - 2 g Máslo čerstvé
 - 40 g Mouka pšeničná hrubá
 - 160 g Cukr krupice
 - 200 g Mouka polohrubá
 - 20 g Cukr vanilka
 - 20 g Cukr vanilka
 - 13 g Kypřicí prášek do pečiva
 - 30 g Cukr moučkový
 - 20 g Cukr skořicový
 - 160 g Marcipánová hmota surová
 - 60 g Maizena - kukuřičný škrob
 - 40 ml Mléko polotučné
 - 6 ml Citronová šťáva
 - 6 ks Jablka
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 5 dl Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 601 kcal
 - Sacharidy 98 g
 - Tuky 22 g
 - Sodík 37 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 94 g
 - Cholesterol 116.8 mg
 - Draslík 420.8 mg
 - Vláknina 9042.5 mg
 - Vitamín A 9042.5 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 21.9 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 23.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omytá jablka oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na kousky. Studenou vodu vlijeme do vhodného kastrůlku, přilijeme citrónovou šťávu a přivedeme k varu. Vložíme připravená jablka, povaříme 6 minut, odstavíme, necháme okapat, posypeme skořicovým cukrem a necháme vychladnout.
 - 
                                2
Nahrubo nastrouhaný marcipán se změklým máslem a cukrem utřeme na hladkou hmotu. Do ní za stálého míchání postupně přidáme vejce, vyšleháme, vsypeme prosátou mouku s kypřícím práškem, vanilkovým cukrem a škrobovou moučkou. Nakonec podle potřeby přilijeme mléko a vypracujeme tekuté těsto.
 - 
                                3
Dortovou formu vymažeme máslem, vysypeme hrubou moukou a připravené těsto vlijeme do formy. Do těsta naskládáme vychladlá jablka a jahody. Ovoce vmáčkneme do těsta, povrch zahladíme. Pečeme v předehřáté troubě, při 160 stupních 45 minut.
 - 
                                4
Upečený koláč necháme vychladnout ve formě, poté sejmeme stěny formy. Koláč posypeme moučkovým cukrem, smíchaným s vanilkovým cukrem a nakrájíme na úhledné trojúhelníky.