Větrníčky s karamelovým krémem
Suroviny
- 200 g Máslo čerstvé
 - 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 250 g Tuk Hera jedlý
 - 100 g Cukr krupice
 - 220 g Cukr krupice
 - 40 g Cukr moučkový
 - 220 g Cukr moučkový
 - 40 g Pudink vanilkový
 - 350 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 2 ks Vaječný bílek slepičí
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 6 ks Vejce slepičí
 - 0.5 ks Cukr vanilka
 - 1 špetka Sůl
 - 500 l Voda pitná
 - 3 polévková lžíce Mléko polotučné
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1386 kcal
 - Sacharidy 132 g
 - Tuky 88 g
 - Sodík 3479 mg
 - Bílkoviny 16 g
 - Uhlovodany 99 g
 - Cholesterol 411.5 mg
 - Draslík 106.8 mg
 - Vláknina 2625 mg
 - Vitamín A 2625 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 38.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Plech vyložíme pečicím papírem, troubu předehřejeme na 200 °C.
 - 
                                2
V hrnci rozpustíme Heru v horké vodě se solí. Poté vsypeme mouku, kterou zahříváme a neustále mícháme, až se leskne a nechytá se hrnce. Těsto za občasného promíchání necháme vychladnout.
 - 
                                3
Do vychladlého těsta postupně vmícháme vejce i bílky. Těsto dáme do cukrářského sáčku a na plechu tvoříme malé hromádky. Pečeme v předehřáté troubě asi 10 minut, poté teplotu snížíme na 170 °C a pečeme ještě asi 15 minut. Troubu během pečení neotvíráme.
 - 
                                4
Upečené větrníčky necháme vychladnout, překrojíme a plníme krémem.
 - 
                                5
Na krém na pánvi rozpustíme krupicový cukr, vmícháme 200 ml smetany a za stálého míchání rozvaříme.
 - 
                                6
V kastrolu smícháme zbylou smetanu, žloutek s pudinkovým práškem, přilijeme hotový karamel, šleháme až k varu. Povaříme zhruba 2 minuty a za občasného míchání necháme vychladnout.
 - 
                                7
V mixeru ušleháme moučkový cukr se změklým máslem a vanilkovým cukrem. Postupně přimícháme vychladlý karamelový krém. Krémem plníme větrníčky.
 - 
                                8
Na polevu v kastrolu rozpustíme krupicový cukr, přilijeme mléko a povaříme za stálého míchání.
 - 
                                9
Do misky prosejeme moučkový cukr, ten zalijeme karamelem a dobře promícháme. Vzniklou polevou větrníčky přelijeme.