Čokoládový dort s nugátovou polevou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 125 g Máslo čerstvé
  • 200 g Čokoláda na vaření
  • 125 g Cukr krupice
  • 90 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 60 g Mandle
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 30 g Kakao
  • 250 g Cukr moučkový
  • 30 g Čokoláda bílá
  • 0.5 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Mléko plnotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 830 kcal
  • Sacharidy 99 g
  • Tuky 45 g
  • Sodík 50 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 68 g
  • Cholesterol 161 mg
  • Draslík 141.7 mg
  • Vláknina 8079 mg
  • Vitamín A 8079 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 55.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Čokoládu s máslem a vodou rozpustíme v horké lázni. Mírně ji za stálého míchání zahřejeme, až jsou máslo i čokoláda tekuté. Necháme prochladnout.

  • 2

    Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny elektrickou metlou. Vmícháme prochladlou čokoládovou hmotu. Opatrně vmícháme mouku s kypřicím práškem a mleté mandle.

  • 3

    Ušleháme z bílků tuhý sníh. Zlehka ho zamícháme do základu a rozetřeme do vymazané formy. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C

  • 4

    asi 50 minut nebo až těsto nabude na objemu a je pevné na dotek.

  • 5

    Dort necháme nejdříve vychladnout ve formě, potom ho překlopíme na mřížku a odloupneme papír. Úplně vychladíme.

  • 6

    Připravíme nugátovou polevu: na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme kakao a mícháme 1 minutu. Nalijeme mléko a moučkový cukr. Promícháme dohladka. Necháme vychladnout, až poleva trochu ztuhne.

  • 7

    Dort rozkrojíme a obě části potřeme polovinou nugátové směsi. Zbytkem polevy potřeme povrch a strany dortu.

  • 8

    Ozdobíme hoblinami z bílé čokolády.

Komentáře k receptu