Voňavé hovězí se smetanovou kaší

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 150 minut
Počet porcí: 2

Suroviny

  • 500 g Brambory
  • 60 g Celer bulvový
  • 100 g Mrkev kořen
  • 50 g Slanina vepřová
  • 60 g Petržel kořen
  • 350 g Hovězí kýta
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Bobkový list
  • 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 2.5 dl Víno červené
  • 6 dl Voda pitná
  • 3 dl Bujón hovězí
  • 1 polévková lžíce Celer - nať
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 0.02 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Pažitka
  • 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • 1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
  • 0.47 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1625 kcal
  • Sacharidy 84 g
  • Tuky 214 g
  • Sodík 37752 mg
  • Bílkoviny 78 g
  • Uhlovodany 73 g
  • Cholesterol 286.2 mg
  • Draslík 2892.2 mg
  • Vláknina 24008.2 mg
  • Vitamín A 24008.2 mg
  • Vitamín B6 2.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 91.5 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 41.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hovězí špalíček masa z kýty zbavíme blan, omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky velikosti sousta. Očistíme, omyjeme a na menší kousky pokrájíme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a cibuli. Omyjeme bylinky - petrželovou a celerovou nať, tymián, rozmarýn, bobkové listy a snítky svážeme nití.

  • 2

    V pekáči si rozpálíme extra olivový olej s máslem a zeleninu orestujeme dozlatova. Restujeme ji přibližně 3-4 minuty, poté přidáme maso a společně restujeme další 4 minuty. Maso osolíme, opepříme a přilijeme červené víno, hovězí bujón, rajský protlak, přiložíme svazek bylinek, 2 bobkové listy a vše promícháme. Pekáč zakryjeme a dáme do trouby, kterou jsme si předehřáli na 180°C. Maso pečeme 100 minut. Během pečení ho občas promícháme, podle chuti případně dosolíme a před dopečením dalších 20 minut zvýšíme teplotu na 200-220°C. Šťáva s masem začne houstnout, mělo by jí být ke konci pečení minimum.

  • 3

    Zhruba 30 minut před dopečením masa oloupeme a omyjeme brambory, pokrájíme je na kostky, dáme do hrnce s 6 dl vody, 1 lžičkou soli a vaříme je doměkka 20 minut. Poté je scedíme a rozmačkáme. Když se ještě brambory vaří, pokrájíme uzenou slaninu na kostičky a v pánvi vysmažíme dokřupava. Omytou pažitku drobně pokrájíme a odložíme do misky. V rendlíku si přivedeme k varu smetanu a pomalu ji vaříme, až z ní zůstane polovina objemu. Dáváme pozor, aby se nám nepřipálila.

  • 4

    Ve druhém rendlíku si rozpustíme máslo, které zamícháme do horkých rozmačkaných brambor. Dochutíme je solí, přilijeme smetanu a kaši vyšleháme. Rozdělíme ji na talíře, do středu smetanové kaše položíme maso, na maso dáme křupavou slaninu a vše pokapeme šťávou z masa. Porce posypeme pažitkou a servírujeme.

Komentáře k receptu