Platýz a omáčka z pomeranče

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 2 kávová lžička Maizena - kukuřičný škrob
  • 1 ks Šalotka
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 0.5 l Víno bílé
  • 0.75 l Vývar rybí
  • 1 kg Platýz celý
  • 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Smetana 16% (pochoutková)
  • 5 polévková lžíce Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 2 polévková lžíce Pomerančová šťáva
  • 1 polévková lžíce Estragon
  • 0.5 polévková lžíce Pomerančová kůra
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 560 kcal
  • Sacharidy 15 g
  • Tuky 48 g
  • Sodík 667 mg
  • Bílkoviny 53 g
  • Uhlovodany 15 g
  • Cholesterol 145.6 mg
  • Draslík 1366.2 mg
  • Vláknina 547.3 mg
  • Vitamín A 547.3 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12.2 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 24.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Rozehřejeme troubu na 200°C. Připravíme si zapékací misku stejné velikosti jako připravovaná ryba a nalijeme do ní 5 lžic vody. Očištěného a vykuchaného celého platýze nařízneme, osolíme, opepříme, položíme do zapékací misky a poklademe kousky másla (2 polévkové lžíce). Pečeme 30 minut, ryba musí být propečená, ale musí zůstat vcelku. Pak z ryby připravíme filety asi takto - maso odřízneme po celé délce ryby těsně u páteře a odstraníme kůži, odřezané maso rozpůlíme a tím získáme 2 filety, které podáváme s omáčkou z pomeranče.

  • 2

    Pomerančová omáčka se připravuje ze 2 lžic rozpuštěného másla, na kterém 5 minut smažíme nadrobno nasekanou šalotku s nastrouhanou kůrou z velkého pomeranče, přidáme suché bílé víno, rybí vývar, 1 snítku estragonu a po přivedení k varu necháme vše povařit ještě 10 minut.

  • 3

    Přecedíme co čistého kastrůlku, přilijeme smíchanou pomerančovou a citronovou šťávu s kukuřičným škrobem a na mírném ohni povaříme 2 - 3 minuty, omáčka by měla trochu zhoustnout. Odstavíme z ohně a vmícháme smetanu, nasekaný zbylý čerstvý estragon, sůl a pepř. Hotovou omáčkou polijeme připravenou rybu a podáváme.

Komentáře k receptu