Staročeská vánoční polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 150 g Kapří jikry
  • 150 g Hrách žlutý předvařený
  • 150 g Mlíčí z kapra
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 4 ks Nové koření celé
  • 1 ks Hřebíček
  • 6 ks Pepř černý celý
  • 2 ks Rybí hlavy
  • 2 l Voda pitná
  • 2 kg Kapr obecný
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 686 kcal
  • Sacharidy 36 g
  • Tuky 30 g
  • Sodík 478 mg
  • Bílkoviny 73 g
  • Uhlovodany 28 g
  • Cholesterol 325.7 mg
  • Draslík 1700.4 mg
  • Vláknina 21894.1 mg
  • Vitamín A 21894.1 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 20.3 mg
  • Vitamín E 4.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 26.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Podle návodu na obalu uvaříme předvařených hrách.

  • 2

    Zeleninu očistíme a nakrájíme na nudličky. Kapří hlavy, ocasní porce, mlíčí a jikry očistíme.

  • 3

    Připravíme vývar z hlav a ocasních porcí kapra, s kořením, solí a cibulí. Směs vaříme zhruba půl hodiny. Poté vývar přecedíme a v části uvaříme mlíčí a jikry, které poté vyjmeme a pokrájíme. Obereme maso z hlav a ocasních porcí kapra.

  • 4

    Zeleninu smažíme na 1,5 lžíci másla. Do hlubší pánve vsypeme mouku a smažíme na zbylém másle, až zezlátne. Přilijeme po částech přecezený vývar a dobře rozšleháme a provaříme. Do vývaru propasírujeme uvařený hrách, přidáme pokrájené mlíčí, jikry, rybí maso, zeleninu, chvíli povaříme, odstavíme a přimícháme posekanou petrželovou nať.

Komentáře k receptu