Polévka z kapra na slovenský způsob
Suroviny
- 25 g Máslo čerstvé
 - 25 g Mouka pšeničná hladká
 - 150 g Smetana jihočeská zakysaná15%
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 5 ks Pepř černý celý
 - 1.5 l Voda pitná
 - 1 kg Kapr obecný
 - 1.5 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
 - 1 polévková lžíce Paprika mletá sladká
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 585 kcal
 - Sacharidy 41 g
 - Tuky 27 g
 - Sodík 354 mg
 - Bílkoviny 52 g
 - Uhlovodany 35 g
 - Cholesterol 172.5 mg
 - Draslík 1510.9 mg
 - Vláknina 27789.8 mg
 - Vitamín A 27789.8 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 16.8 mg
 - Vitamín E 2.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 24.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Menšího očištěného kapra nasolíme a necháme půl hodiny odležet. Cibuli nakrájíme nadrobno.
 - 
                                2
Kapra nakrájíme na porce a i s hlavou vaříme s octem, solí a kořením, dokud není maso měkké. Maso vyjmeme a vývar přecedíme.
 - 
                                3
V mezičase v silnostěnném hrnci na másle zpěníme cibuli, přidáme mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku, do které na závěr vmícháme papriku. Ihned přilijeme část přecezeného vývaru a jíšku rozšleháme. Poté přidáme zbylý vývar, sůl a alespoň patnáct minut provaříme. Do polévky zašleháme smetanu, vložíme pečlivě obrané maso a necháme prohřát.