Rožnovský kapr načerno

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Celer bulvový
  • 800 g Kapr obecný
  • 50 g Mandle
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 50 g Mrkev kořen
  • 50 g Petržel - nať
  • 100 g Perník
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
  • 2 ks Cibule
  • 10 ks Švestky
  • 2 ks Bobkový list
  • 4 ks Nové koření celé
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Hrozinky
  • 2 polévková lžíce Ořechy vlašské
  • 1 polévková lžíce Povidla švestková
  • 2 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
  • 1.5 polévková lžíce Cukr krupice
  • 2 polévková lžíce Džem rybízový
  • 1 polévková lžíce Libeček
  • 1.5 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 744 kcal
  • Sacharidy 60 g
  • Tuky 66 g
  • Sodík 514 mg
  • Bílkoviny 44 g
  • Uhlovodany 38 g
  • Cholesterol 147 mg
  • Draslík 1187 mg
  • Vláknina 11304.8 mg
  • Vitamín A 11304.8 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 37.9 mg
  • Vitamín E 6.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 18.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kapra očistíme, omyjeme, rozporcujeme na větší kusy, bez hlavy a ocasu ho dáme do hrnce s litrem vody, octem, celou očištěnou cibulí, česnekem, bobkovým listem, novým kořením, celým pepřem a solí (1,5 lžičky). Pomalu vaříme 10 - 15 minut, potom rybu opatrně vyjmeme děrovanou naběračkou. Vývar přecedíme.

  • 2

    Očistíme a omyjeme mrkev, celer, petržel, cibuli a malou snítku libečku. Kořenovou zeleninu pokrájíme na nudličky, cibuli nakrájíme nadrobno, libeček krájíme také nadrobno. Perník nastrouháme. V pánvi roztopíme cukr (1 lžíce) a stálým mícháním upražíme světlejší karamel, který zředíme 1 dl rybího vývaru.

  • 3

    V hrnci rozpálíme olej s máslem, přidáme cibuli se zeleninou, promícháme a krátce osmažíme. Přilijeme vývar (4,5 dl), přidáme perník, zředěný karamel, švestková povidla, rybízový džem, promícháme a pomalu vaříme 30 minut.

  • 4

    Mezitím omyjeme sušené švestky s hrozinkami a pokrájíme je na menší kousky, stejně tak i vlašské ořechy i oloupané mandle.

  • 5

    Uvařenou omáčku přecedíme a vrátíme zpět do hrnce. Ochutíme solí (asi 0,5 lžičky), cukrem (1 lžíce), citronovou šťávu, přidáme pokrájené švestky s hrozinkami, mandle a ořechy. Krátce, přibližně 5 - 7 minut povaříme, vložíme kousky kapra, necháme prohřát.

Komentáře k receptu