Rybářova polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 250 g Vnitřnosti z kaprů
  • 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Paprika pálivá mletá
  • 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 6 ks Rybí hlavy
  • 2 ks Bobkový list
  • 5 ks Nové koření celé
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Celer bulvový
  • 1 ks Petržel kořen
  • 1 ks Cibule
  • 2 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 1.5 l Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Petržel nať sušená
  • 3 polévková lžíce Celer - nať
  • 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 220 kcal
  • Sacharidy 16 g
  • Tuky 16 g
  • Sodík 454 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 11 g
  • Cholesterol 38.4 mg
  • Draslík 664.7 mg
  • Vláknina 13247.2 mg
  • Vitamín A 13247.2 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 52.2 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 14 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na polévku budeme potřebovat minimálně 6 rybích hlav z říčních ryb (štika, kapr apod.), menší 1-2 ryby, mlíčí a jikry. Vše dobře omyjeme, vložíme do kastrólu, zalijeme vodou, přidáme sůl, bobkový list a nové koření. Vodu s hlavami přivedeme k varu a pomalu je vaříme 10-15 minut. Poté vývar scedíme do druhého hrnce a z vychladlých hlav a ryb obereme pečlivě maso (bez kostí) a odložíme ho do misky. Mlíčí a jikry pokrájíme a přidáme k masu.

  • 2

    Očištěnou, omytou kořenovou zeleninu (2 větší mrkve, 1 malý celer, 1 větší petržel) nakrájíme na kostičky. Očištěnou cibuli a snítky petrželové a celerové naťě pokrájíme nadrobno. V hrnci si rozehřejeme olej s máslem, na něm zpěníme cibuli, přidáme zeleninu a za stálého míchání ji krátce osmažíme (3-4 minuty). Zeleninu poprášíme polohrubou moukou, sladkou a pálivou paprikou, důkladně vše promícháme, přilejeme vývar z ryb i s kořením. Polévku přivedme k varu, snížíme teplotu a pomalu ji pod pokličkou vaříme 12 minut. Pak přidáme kousky ryb, nať z celeru a podle chutě polévku osolíme, opepříme a vaříme dalších 5-7 minut. To už by zelenina měla být měkká. Nakonec do polévky přimícháme na zjemnění smetanu, necháme přejít varem, zamícháme petrželovou nať a hrnec s polévkou odstavíme z plotny.

Komentáře k receptu