Zapečený kapr v bramborách s kořenovou zeleninou
Suroviny
- 100 g Brambory
 - 60 g Celer bulvový
 - 200 g Kapr obecný
 - 50 g Kedlubna
 - 50 ml Smetana 6% (do kávy)
 - 1 kávová lžička Hořčice plnotučná
 - 1 kávová lžička Hořčice plnotučná
 - 0.25 kávová lžička Kmín drcený
 - 1 kávová lžička Olej chilli
 - 1 ks Citrony
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 2 špetka Sůl
 - 1 špetka Sůl
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 2 špetka Kmín drcený
 - 1 špetka Kmín drcený
 - 6 špetka Pepř 4 barev
 - 1 špetka Pepř bílý
 - 2 špetka Sůl česneková
 - 3 polévková lžíce Celer - nať
 - 0.5 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 3 polévková lžíce Petržel hladkolistá
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 283 kcal
 - Sacharidy 25 g
 - Tuky 10 g
 - Sodík 981 mg
 - Bílkoviny 23 g
 - Uhlovodany 18 g
 - Cholesterol 73.5 mg
 - Draslík 762.8 mg
 - Vláknina 18093.6 mg
 - Vitamín A 18093.6 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 52.1 mg
 - Vitamín E 1.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyté snítky petrželové (3 lžíce) a celerové natě (3 lžíce) necháme okapat. Porce kapra omyjeme, osušíme, zabalíme do snítek petrželky a celeru. Necháme je v chladu 1 hodinu provonět. Pak z nich odebereme snítky bylinek, porce kapra potřeme z obou stran troškou hořčice, ochutíme je solí, pepřem a kmínem.
 - 
                                2
Troubu si předehřejeme na 180°C. Očistíme, oloupeme a omyjeme zeleninu: brambory, mrkev, celer a kedlubnu. Vše pokrájíme na plátky. V míse zeleninu promícháme s chilli olejem, solí, pepřem 4 barev a kmínem.
 - 
                                3
Do vymaštěného pekáčku střídavě poklademe 1/2 plátků brambor, kedlubny, mrkve a celeru. Pak na zeleninu položíme porce kapra (bez bylinek). Na ně poklademe 2/2 celerových plátků, kedlubny, mrkve a nakonec povrch pokryjeme bramborami. V misce smícháme smetanu s hořčicí, kmínem a solí. Povrch brambor polijeme smetanou, pekáček zakryjeme poklicí nebo alobalem a vložíme do trouby.
 - 
                                4
Pečeme 35 minut, pak pekáček odkryjeme a zeleninu s kaprem pečeme dalších 20 minut. Když je povrch upečený dozlatova a okraje mají zlatohnědou kůrku, je pokrm hotový. Omytý citrón osušíme a pokrájíme na čtvrtky.
 - 
                                5
Porce brambor se zeleninou dáme na talíře, k nim položíme porce měkkého kapra, ozdobíme čtvrtkami citrónu a hned servírujeme. Dobrou chuť.