Rybí knedlíčkový bujon

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Celer bulvový
  • 250 g Chřest bílý
  • 150 g Mrkev kořen
  • 500 g Lín
  • 200 g Fenykl sladký - hlíza
  • 150 g Petržel kořen
  • 500 g Rybí hlavy
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
  • 0.5 kávová lžička Pepř citronový
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Bobkový list
  • 4 ks Nové koření celé
  • 1 špetka Nové koření mleté
  • 1 špetka Paprika mletá sladká
  • 1 l Voda pitná
  • 0.5 dl Víno bílé
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 0.5 polévková lžíce Petržel - nať
  • 0.5 polévková lžíce Bazalka
  • 0.5 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 0.5 polévková lžíce Oregano čerstvé
  • 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 1 polévková lžíce Koriandr čerstvý
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • 2 polévková lžíce Smetana zakysaná 14%
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 438 kcal
  • Sacharidy 19 g
  • Tuky 105 g
  • Sodík 1114 mg
  • Bílkoviny 47 g
  • Uhlovodany 15 g
  • Cholesterol 139.3 mg
  • Draslík 982.5 mg
  • Vláknina 14864.2 mg
  • Vitamín A 14864.2 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 66.6 mg
  • Vitamín E 2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 22.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    1 litr rybího studeného vývaru (viz rybí vývar s fenyklem) přecedíme, abychom získali čistý bujon, a dáme ho znovu vařit.

  • 2

    Petrželovou nať (1/2 lžíce) a koriandr (1 lžíce) omyjeme a petrželku drobně pokrájíme.

  • 3

    Omyté filety z lína pokapeme citronovou šťávou, dáme do mísy a rozmixujeme je na kaši. Přidáme vejce, zakysanou smetanu, pepř, sůl, špetku sladké papriky a špetku nového koření, 1-2 lžíce hrubé mouky a 1/2 lžíce petrželky. Rybí směs dobře vymícháme a utvoříme knedlíčky (prsty si při tvarování knedlíčků namáčíme do vody, aby se těsto nelepilo).

  • 4

    Bílý nakládaný chřest scedíme a necháme odkapat.

  • 5

    Do vařícího bujonu vložíme knedlíčky a pomalu je vaříme necelých 8 minut. Polévku dochutíme solí a citronovým pepřem.

  • 6

    Těsně před dovařením přimícháme do bujonu okapaný chřest, aby se prohřál.

  • 7

    Bujon podáváme s lístky koriandru.

  • 8

    Rybí vývar s fenyklem [29924]:

  • 9

    Kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel a fenykl) očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme.

  • 10

    Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud máme).

  • 11

    V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, pak přilijeme 0.5 dl bílého vína a 1 litr vody, přidáme bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná.

  • 12

    Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou.

Komentáře k receptu