Dunajská rybí polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 150 g Celer bulvový
  • 150 g Mrkev kořen
  • 200 g Rajčata
  • 200 g Celer řapíkatý
  • 200 g Fenykl sladký - hlíza
  • 150 g Petržel kořen
  • 500 g Rybí hlavy
  • 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
  • 0.5 kávová lžička Šafrán
  • 5 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 kávová lžička Kmín mletý
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Citrony
  • 3 ks Česnek
  • 1 ks Bobkový list
  • 4 ks Nové koření celé
  • 1 ks Jalovec
  • 3 ks Šalotka
  • 1 l Voda pitná
  • 0.5 dl Víno bílé
  • 1 kg Sumec filety
  • 2 cl Vermut bílý
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 0.5 polévková lžíce Bazalka
  • 0.5 polévková lžíce Oregano čerstvé
  • 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 782 kcal
  • Sacharidy 49 g
  • Tuky 101 g
  • Sodík 1546 mg
  • Bílkoviny 48 g
  • Uhlovodany 47 g
  • Cholesterol 179 mg
  • Draslík 1588.6 mg
  • Vláknina 19433.4 mg
  • Vitamín A 19433.4 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 65.9 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 26.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyté filety osolíme, posypeme mletým barevným pepřem, drceným kmínem, pokapeme citronovou šťávou, pak sumce pokrájíme na menší kousky a odložíme do mísy.

  • 2

    Zeleninu: šalotku, česnek, řapíkatý celer, cherry rajčata, petrželovou nať očistíme a omyjeme. Cibuli s česnekem pokrájíme nadrobno, celer na tenké pásky a rajčata rozpůlíme.

  • 3

    Z petrželové natě - kudrnky otrháme lístky a odložíme na ozdobu.

  • 4

    Šalotku a česnek zpěníme v hrnci na rozpáleném másle dorůžova, přimícháme 0,5 lžičky šafránu, přilijeme 1 litr rybího bujonu, přidáme kousky sumce, řapíkatý celer, rajčata a při mírné teplotě vaříme asi 5 minut.

  • 5

    Polévku ochutíme solí, pepřem, 2 cl suchého vermutu, promícháme a podáváme ozdobenou lístky petrželky.

  • 6

    Rybí vývar s fenyklem [29924]:

  • 7

    Kořenovou zeleninu: mrkev celer, petržel a fenykl očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme.

  • 8

    Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud máme).

  • 9

    V hrnci si rozehřejeme máslo s olejem a rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, pak přilijeme 0,5 dl bílého vína a 1 litr vody, přidáme jalovec, bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná.

  • 10

    Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou.

Komentáře k receptu