Terina ze pstruha
Suroviny
- 175 g Máslo čerstvé
 - 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 50 g Slanina vepřová
 - 750 g Pstruh
 - 800 g Pstruh
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř bílý
 - 1 kávová lžička Majoránka
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 2 stroužek Česnek
 - 1 dl Víno bílé
 - 1 dl Vývar zeleninový
 - 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 5 polévková lžíce Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Kerblík
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1730 kcal
 - Sacharidy 98 g
 - Tuky 98 g
 - Sodík 910 mg
 - Bílkoviny 104 g
 - Uhlovodany 6 g
 - Cholesterol 647.2 mg
 - Draslík 1628.3 mg
 - Vláknina 9264.8 mg
 - Vitamín A 9264.8 mg
 - Vitamín B6 1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 7.8 mg
 - Vitamín E 1.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 68.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V míse promícháme hladkou mouku se 175 g měkkého másla, přidáme
 - 
                                2
vajíčka, 3-5 lžic vlažné vody, promícháme a rukou vypracujeme vláčné těsto, které zabalíme do folie a necháme odpočinout.
 - 
                                3
Na pomoučeném vále si těsto rozválíme na plát silný asi 4 mm.
 - 
                                4
Nádobu na paštiku vyložíme plátem křehkého těsta tak, aby konce těsta visely přes okraj nádoby.
 - 
                                5
Pstruhy stáhneme z kůže, vykostíme, 2 plátky masa odložíme stranou, zbytek rozmixujeme a dáme do mísy. Přidáme k němu máslo, šťávu z citrónu, žloutky, sůl, pepř a bílé víno, vývar, prolisovaný česnek, drobně pokrájenou petrželku, kerblík, majoránku, rozmixujeme na rybí fáš. Do takto připravené paštiky vmícháme ušlehanou smetanu a 1/3 směsi naplníme připravenou nádobu. Odložené plátky pstruha osolíme, opepříme a každý zvlášť zabalíme do nakrájených plátků slaniny. Takto připravený plát pstruha položíme na náplň, na něj dáme další vrstvu paštiky, na ni položíme druhý plát ryby a zakryjeme zbylou paštikou. Nakonec vše zakryjeme těstem, potřeme vodou a zakryjeme víkem.
 - 
                                6
Rybí paštiku dáme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 200 °C přibližně 1 hodinu.
 - 
                                7
Upečenou paštiku odkryjeme, necháme vychladnout a pak vyklopíme z nádoby na tácek a odložíme na několik hodin do chladničky.
 - 
                                8
Nakrájené porce rybí teriny podáváme na listech ledového salátu.
 - 
                                9