Česnečka s těstovinou a sýrem
Suroviny
- 250 g Těstoviny Farfalle
 - 75 g Řeřicha
 - 75 g Česnek medvědí
 - 100 g Sýr Gouda 45%
 - 200 g Celer bulvový
 - 800 g Hovězí maso přední
 - 200 g Petržel kořen
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Chilli paprička
 - 1 ks Pórek
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Chilli paprička zelená
 - 1 ks Česnek
 - 1.5 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Olej sezamový
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Nakládaný zelený pepř
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 807 kcal
 - Sacharidy 75 g
 - Tuky 115 g
 - Sodík 671 mg
 - Bílkoviny 61 g
 - Uhlovodany 72 g
 - Cholesterol 158.5 mg
 - Draslík 1368.6 mg
 - Vláknina 16090.8 mg
 - Vitamín A 16090.8 mg
 - Vitamín B6 1.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 93.7 mg
 - Vitamín E 2.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 15.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V menším hrnci si podle návodu uvaříme zelenou (špenátovou) těstovinu farfalle ve tvaru vějířků. Uvařenou těstovinu scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou a necháme odkapat. Je důležité, abychom ji uvařili na „skousnutí“ ( nesmí být rozvařená).
 - 
                                2
Řeřichu, petrželku, medvědí česnek a zelené chilli papričky omyjeme a necháme odkapat. Bylinky drobně pokrájíme, chilli papričky rozkrojíme, zbavíme semínek a pokrájíme je na tenké nudličky.
 - 
                                3
Vše v hrnci krátce podusíme na rozpáleném sezamovém oleji s máslem, zalijeme 1 litrem hovězího vývaru, podle chuti osolíme a polévku povaříme 5-6 minut.
 - 
                                4
Pak přidáme uvařenou těstovinu a když přejde varem, hrnec s polévkou odstavíme z plotny.
 - 
                                5
Do každého talíře dáme lžíci nahrubo nastrouhaného tvrdého sýru, který zalijeme horkou polévkou a podáváme.
 - 
                                6
Hovězí světlý vývar [27325]:
 - 
                                7
Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.
 - 
                                8
Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litru studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené.
 - 
                                9
Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku.
 - 
                                10
Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého, ne zakaleného vývaru.
 - 
                                11
Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme.
 - 
                                12
Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.