Telecí vývar s kedlubnou
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 150 g Kapusta růžičková
- 150 g Kedlubna
- 150 g Kedlubna
- 120 g Máslo čerstvé
- 600 g Telecí maso přední
- 500 g Telecí kosti
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Tymián čerstvý
- 1 kávová lžička Oregano čerstvé
- 2 kávová lžička Kerblík
- 2 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 ks Česnek
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 2 ks Petržel kořen
- 2 špetka Sůl
- 1.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej olivový jedlý
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 2 polévková lžíce Semínka slunečnicová loupaná
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 786 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 219 g
- Sodík 849 mg
- Bílkoviny 61 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 401.7 mg
- Draslík 1403 mg
- Vláknina 21019.9 mg
- Vitamín A 21019.9 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 128.7 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 54 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Nejdříve připravíme bylinkové máslo: 120 g měkkého másla utřeme se solí. Omytý čerstvý kerblík, oregano a tymián najemno nakrájíme a vše dobře promícháme. 
- 
                                2Kedlubnu oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky. Růžičkovou kapustu očistíme, omyjeme, malé růžičky necháme celé, větší rozkrojíme napůl. Petrželku omyjeme a drobně pokrájíme. 
- 
                                3V hrnečku rozkvedláme 2 vajíčka se špetkou soli a lžicí pokrájené petrželky. 
- 
                                4V hrnci na 40 g rozpuštěného bylinkového másla kedlubnu s kapustou podusíme, přidáme 2 lžíce slunečnicových semínek, pak přilijeme 1 litr čistého telecího bujonu a vše vaříme 5 minut. Následně do polévky zamícháme vajíčka s petrželkou, které povaříme 2-3 minuty, dochutíme solí, pepřem a podáváme. 
- 
                                5Telecí masový bujon [27974]: 
- 
                                6Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme. 
- 
                                7Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut. 
- 
                                8Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit. 
- 
                                9Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru. 
- 
                                10Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        