Jehněčí vývar s tuřínem
Suroviny
- 300 g Brambory
 - 60 g Celer - nať
 - 200 g Květák
 - 200 g Pórek
 - 700 g Tuřín
 - 60 g Petržel - nať
 - 150 g Šunka od kosti
 - 200 g Kosti hovězí morkové
 - 750 g Jehněčí krkovice
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 1 kávová lžička Tymián čerstvý
 - 1 kávová lžička Kmín římský
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 2 ks Cibule
 - 3 ks Cibule
 - 1 ks Pórek
 - 2 ks Česnek
 - 2 ks Bobkový list
 - 4 ks Nové koření celé
 - 3 stroužek Česnek
 - 1.5 l Voda pitná
 - 2 dl Víno bílé
 - 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1418 kcal
 - Sacharidy 64 g
 - Tuky 105 g
 - Sodík 1193 mg
 - Bílkoviny 50 g
 - Uhlovodany 63 g
 - Cholesterol 189.4 mg
 - Draslík 1792.9 mg
 - Vláknina 26011.8 mg
 - Vitamín A 26011.8 mg
 - Vitamín B6 1.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 126.8 mg
 - Vitamín E 1.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 30.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Tuřín a brambory oloupeme, omyjeme a pokrájíme na kostičky. Očištěnou a omytou lahůdkovou cibuli s pórkem pokrájíme na tenká kolečka. Oloupaný česnek pokrájíme nadrobno. V hrnci si rozehřejeme máslo s olejem a tuřín s česnekem krátce podusíme, zalijeme 1 litrem jehněčího vývaru, přidáme sůl, mletý kmín, tymián, pepř a pomalu vaříme 15 minut. Pak do polévky přidáme pokrájené brambory a vaříme dalších 15 minut.
 - 
                                2
Mezitím si na pánvi na másle zpěníme lahůdkovou cibuli s pórkem a děrovanou naběračkou ji vybereme tak, aby nám máslo zůstalo v pánvi a zeleninu přidáme do polévky. V pánvi si na zbylém omastku opečeme dozlatova z každé strany 8 plátků šunky (150 g), kterou pak z pánve vybereme a odložíme na ozdobení polévky. Když je zelenina měkká (celkem ji vaříme 30 minut), vývar podáváme ozdobený s opečenými plátky šunky.
 - 
                                3
Jehněčí masový vývar [28495]:
 - 
                                4
Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Maso dáme vařit a když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3-5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme ho znovu vařit s 1,5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové koření a celý černý pepř. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý.
 - 
                                5
Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky. V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme.
 - 
                                6
Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po 1 hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30-45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru.
 - 
                                7
Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme ho podávat s nakrájenými plátky masa.