Husí bramborová polévka
Suroviny
- 200 g Brambory
 - 40 g Máslo čerstvé
 - 70 g Křen
 - 40 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 200 g Celer bulvový
 - 800 g Husí drůbky
 - 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Kopr čerstvý
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Petržel kořen
 - 3 ks Jalovec
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 2 špetka Muškátový oříšek
 - 1 špetka Zázvor mletý
 - 5 dl Víno červené
 - 8 dl Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Víno bílé
 - 2 polévková lžíce Smetana zakysaná 14%
 - 3 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Pepř černý celý
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 2 polévková lžíce Celer - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 764 kcal
 - Sacharidy 41 g
 - Tuky 111 g
 - Sodík 865 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 30 g
 - Cholesterol 35.4 mg
 - Draslík 904.8 mg
 - Vláknina 13427.8 mg
 - Vitamín A 13427.8 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 90.3 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 33.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Brambory oloupeme, omyjeme a pokrájíme na kostičky.
 - 
                                2
V hrnci rozpustíme máslo, přimícháme hladkou mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku, přisypeme mletou papriku, promícháme a postupně, za stálého míchání (aby se neutvořily hrudky) zalijeme 1 litrem husího bujonu a pomalu přivedeme k varu. Přidáme pokrájené brambory a vaříme 10 -12 minut. Polévku ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
 - 
                                3
Očištěný a omytý křen jemně nastrouháme, dáme do misky, přidáme k němu 2 lžíce bílého vína, 2 lžíce zakysané smetany a 3 lžíce šlehačky. Směs dobře vymícháme a pomalu ji přidáme do vroucí polévky, necháme 1 - 3 minuty přejít varem a podáváme s omytým, drobně nakrájeným koprem.
 - 
                                4
Husí bujon [29083]:
 - 
                                5
Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
 - 
                                6
Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
 - 
                                7
V hrnci si rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
 - 
                                8
Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
 - 
                                9
Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.