Dunajská rybí polévka
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
 - 150 g Mrkev kořen
 - 200 g Rajčata
 - 200 g Celer řapíkatý
 - 200 g Fenykl sladký - hlíza
 - 150 g Petržel kořen
 - 500 g Rybí hlavy
 - 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
 - 0.5 kávová lžička Šafrán
 - 5 kávová lžička Pepř 4 barev
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 1 kávová lžička Kmín mletý
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Citrony
 - 3 ks Česnek
 - 1 ks Bobkový list
 - 4 ks Nové koření celé
 - 1 ks Jalovec
 - 3 ks Šalotka
 - 1 l Voda pitná
 - 0.5 dl Víno bílé
 - 1 kg Sumec filety
 - 2 cl Vermut bílý
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 0.5 polévková lžíce Bazalka
 - 0.5 polévková lžíce Oregano čerstvé
 - 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
 - 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 782 kcal
 - Sacharidy 49 g
 - Tuky 101 g
 - Sodík 1546 mg
 - Bílkoviny 48 g
 - Uhlovodany 47 g
 - Cholesterol 179 mg
 - Draslík 1588.6 mg
 - Vláknina 19433.4 mg
 - Vitamín A 19433.4 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 65.9 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 26.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyté filety osolíme, posypeme mletým barevným pepřem, drceným kmínem, pokapeme citronovou šťávou, pak sumce pokrájíme na menší kousky a odložíme do mísy.
 - 
                                2
Zeleninu: šalotku, česnek, řapíkatý celer, cherry rajčata, petrželovou nať očistíme a omyjeme. Cibuli s česnekem pokrájíme nadrobno, celer na tenké pásky a rajčata rozpůlíme.
 - 
                                3
Z petrželové natě - kudrnky otrháme lístky a odložíme na ozdobu.
 - 
                                4
Šalotku a česnek zpěníme v hrnci na rozpáleném másle dorůžova, přimícháme 0,5 lžičky šafránu, přilijeme 1 litr rybího bujonu, přidáme kousky sumce, řapíkatý celer, rajčata a při mírné teplotě vaříme asi 5 minut.
 - 
                                5
Polévku ochutíme solí, pepřem, 2 cl suchého vermutu, promícháme a podáváme ozdobenou lístky petrželky.
 - 
                                6
Rybí vývar s fenyklem [29924]:
 - 
                                7
Kořenovou zeleninu: mrkev celer, petržel a fenykl očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme.
 - 
                                8
Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud máme).
 - 
                                9
V hrnci si rozehřejeme máslo s olejem a rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, pak přilijeme 0,5 dl bílého vína a 1 litr vody, přidáme jalovec, bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná.
 - 
                                10
Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou.