Rybí cuketová polévka
Suroviny
- 150 g Cuketa
 - 300 g Rajčata
 - 100 g Krevety tygří - loupané
 - 80 g Paprika zelená
 - 80 g Paprika žlutá
 - 80 g Paprika červená
 - 500 g Mušle Venušiny
 - 250 g Rybí hlavy
 - 250 g Rybí odřezky
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 3 ks Šalotka
 - 1 ks Chilli paprička
 - 8 ks Mušle svatojakubské
 - 2 špetka Nové koření mleté
 - 2 špetka Zázvor mletý
 - 2 špetka Chilli koření mleté
 - 2 špetka Chilli koření mleté
 - 2 stroužek Česnek
 - 3 stroužek Česnek
 - 0.5 l Víno bílé
 - 1 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 4 polévková lžíce Máslo bylinkové
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 650 kcal
 - Sacharidy 48 g
 - Tuky 23 g
 - Sodík 1514 mg
 - Bílkoviny 47 g
 - Uhlovodany 47 g
 - Cholesterol 82.7 mg
 - Draslík 1276.4 mg
 - Vláknina 8198.8 mg
 - Vitamín A 8198.8 mg
 - Vitamín B6 0.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 111.2 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 14.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyjeme papriky, rozkrojíme, odstraníme jadřince a pokrájíme na nudličky. Omytou cuketu pokrájíme na kostičky. Oloupaný česnek prolisujeme.
 - 
                                2
V hrnci rozehřejeme máslo, přimícháme česnek, krátce orestujeme, pak přidáme papriky a dusíme 2-4 minuty. Přidáme pokrájenou cuketu, uvařené krevety, promícháme, zalijeme bujonem z mušlí (1 litr) a vaříme asi 5-6 minut.
 - 
                                3
Polévku osolíme a okořeníme podle chuti mletým chilli a podáváme.
 - 
                                4
Bujon z mušlí a ryb [30049]:
 - 
                                5
Omyjeme 0.5 kg rybích odřezků - např. hlavy, hřbetní kosti ap. a odložíme do mísy. Dobře očistíme a omyjeme 8 ks svatojakubských a 0.5 kg Venušiných mušlí a přidáme je k rybím odřezkům.
 - 
                                6
Omyjeme a rozkrojíme chilli papričku, zbavíme ji semínek a pokrájíme na menší kousky. 3 ks očištěné šalotky pokrájíme nadrobno, oloupaný česnek prolisujeme a spolu s mušlemi a rybími odřezky za občasného promíchání dusíme ve větším hrnci na bylinkovém másle přibližně 5 minut.
 - 
                                7
Pak přilijeme 1/2 litru bílého vína a 1 litr vody, přidáme mleté nové koření, pepř, chilli a zázvor. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme 20 minut. Pak do polévky přidáme omytá, pokrájená rajčata a vaříme dalších 10 minut.
 - 
                                8
Uvařenou polévku dáme vychladit, pak ji přecedíme přes husté síto do druhého hrnce a dochutíme solí. Takto získáme čistý bujon.
 - 
                                9
Mušle vyjmeme z lastur a podáváme s opečenou bagetou na bylinkovém másle.