Fusilli s čedarem
Suroviny
- 60 g Máslo čerstvé
 - 30 g Slanina vepřová
 - 50 g Sýr Parmezán
 - 5 g Sůl
 - 5 g Pepř černý mletý
 - 80 g Strouhanka
 - 400 g Těstoviny Fusilli
 - 250 g Sýr Čedar
 - 5 g Skořice celá
 - 500 ml Mléko polotučné
 - 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 ks Hřebíček
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1162 kcal
 - Sacharidy 101 g
 - Tuky 66 g
 - Sodík 1283 mg
 - Bílkoviny 40 g
 - Uhlovodany 89 g
 - Cholesterol 178.5 mg
 - Draslík 131.6 mg
 - Vláknina 9701.3 mg
 - Vitamín A 9701.3 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.2 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 18.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Svaříme mléko a smetanu s bobkovým listem, hřebíčkem a skořicí, přivedeme k varu a odstavíme. Necháme 10 minut odpočinout a přecedíme. Nadrobno nakrájenou slaninu smažíme dokřupava. Rozpustíme na mírném ohni máslo, přidáme mouku, asi 1 minutu mícháme a odstavíme. Průběžně promícháváme, postupně přilijeme směs mléka a smetany a zahříváme, až omáčka zhoustne. Jakmile se začne vařit, zmírníme teplotu a povaříme ji ještě 2 minuty, odstavíme a přidáme polovinu čedaru, polovinu parmezánu, sůl a pepř.
 - 
                                2
Připravíme těstoviny podle návodu na obalu al dente, scedíme a vrátíme do hrnce. Přilijeme omáčku a zamícháme, urovnáme do hluboké zapékací mísy a posypeme směsí strouhanky, slaniny, zbylého parmezánu a čedaru. Zapékáme 15-20 minut dozlatova při 180 °C.